Станислава у дома на празника

Лекарите във ВМА спасиха борбената майка за втори път

Станислава у дома на празника | StandartNews.com

София. Станислава Христова ще празнува 24 май заедно със своите близки у дома. Благодарение на добрите специалисти от ВМА тя вече е здрава и без опасност за живота. Станислава е една от героините на кампанията на "Стандарт" "Възкреси доброто". Младата майка имаше разширение на кръвоносен съд в мозъка и се нуждаеше спешно от сложна операция. Без нея не беше ясно още колко време щеше да се радва на живота и близките си.

Финансирането на скъпия стент от 39 000 лв. обаче не се поема напълно от касата. Тя дава до 10 000 лв. Останалите средства дойдоха от върнатите бонуси на чиновниците след намесата на здравния министър проф. Николай Петров. И преди намирането на парите обаче ген. Стоян Тонев заяви, че ще оперират жената. Да направи това се нае екипът на д-р Мирослав Лилов от ВМА. Те единствени у нас правят подобни интервенции. Сложихме стент във вътрешна мозъчна артерия и по този начин я укрепихме, обясни д-р Лилов.

Предстои стентът да се покрие с ендотелни клетки, което ще доведе и до възстановяване на артерията. Операцията е продължила 2 часа в късния след обяд на вторник. В сряда наобед Станислава вече беше изписана и замина за Варна с щастливите си близки. За подкрепа тук бяха съпругът й - Мирослва Христов, и неговият баща. Благодаря на всички, убедена съм, че нещата са наред, каза самата Станислава. След 10 месеца тя трябва да отиде на контролен преглед. Това не е първата й подобна операция. Тя имаше нужда от интервенция през пролетта на миналата година. Станислава беше бременна, когато изпадна в кома заради аневризмата в мозъка. И тогава тя беше спасена от екипа на д-р Лилов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай