"Стандарт" и "Марица" помагат на 10-вековен манастир

След апела политически сили веднага обявиха, че ще помогнат

"Стандарт" и "Марица" помагат на 10-вековен манастир | StandartNews.com

Пазарджик. Преди седмица вестник "Пазарджишка Марица" поде кампания за спасяването на действащия манастир "Свети Никола" край Калугерово.

Повод за това стана разговор с игумена на светата обител отец Йоан, който с пресипнал глас трудно изговори, че пари няма, а едно от култовите за историята на нашия край място се руши - камбаните падат, таваните текат, повредени са абсидите и на първо време са нужни най-малко 40 хиляди лева, според местни майстори, които игуменът разпитал за помощ.

Екипът на вестника се срещна с представители на политически сили и активисти, които бързо откликнаха с желание да помогнат и тъй като няма възможност за отваряне на банкови сметки, а и времето не бива да се губи повечето от тях обещаха, че от началото на следващата седмица ще започнат да помагат със средства. Това ще става на място като парите ще бъдат превеждани на игумена на манастира дядо Йоан в присъствието на репортер на вестника, като редакцията се ангажира да следи как те ще бъдат изразходвани докрай.

Към апела веднага се присъедини и вестник "Стандарт", който даде мощно рамо, а и от години провежда национална кампания за опазване и рекламиране на българските исторически ценности и светини.

Манастир с древна и славна история може да се превърне в развалина, ако спешно не се ремонтира. Светата обител "Св. Никола" се намира на десния бряг на река Тополница, близо до село Калугерово, на 25 км от Пазарджик. Манастирът е вдигнат зад стените на крепостта Змейовец през XIII в., но има и версии, че може да е построен още през ХI век. Твърдината е трябвало да охранява пролома край реката.
На връх Илинден през 1419 г. зад стените на манастира намират закрила жителите на близките села, когато пълководецът Муса кеседжия - Яя паша ги опустошил. През XV в. била построена църква полупотънала в земята. Възродило се селото и занаятите. Манастирът е нападан няколко пъти от кърджалии - края на XVIII в. и началото на XIX в. Запазени са каменни плочи с имената на мъченици (Хаджи Никола, Хаджи Стойо от Панагюрище - 03.04. 1826 г.).
Тук се е укривал с четата си Бейко войвода роден в селото. Захари Стоянов описва интересни случаи в своите "Записки по българските въстания". През 1843 г. тук Татар Пазарджишкия еснаф е победил в битка турците. Тогава манастирът е бил здание на 2 ката с 50-70 стаи.
През 1871 г. (юли) в храма идва Васил Левски, който създава революционен комитет. През 1818 г. пък в манастира е създадено килийно училище.
Светата обител е убежище на организаторите на Априлското въстание. Георги Бенковски идва на 11 февруари 1876 г. заедно с помощника си Панайот Волов. Тук са заседавали заедно с дейци от околните села (Церово, Лесичево, Славовица, Динката, КараМусал, Щърково, Съртхарман и Дерехарман). Полагат клетва пред кръста на отец Кирил и револвера на Бенковски.
След Оборище и обявяване на въстанието цялото население на Калугерово се отправя към връх Еледжик, оставяйки горящи къщи зад гърба си
19 калугерци участват в Хвърковатата чета на Бенковски. При потушаването на въстанието местният отец Кирил е заловен и зверски изтезаван.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай