Стана ясно кои храни са най-полезни за нервите

Най-важно разбира се е рационалната хранене

Стана ясно кои храни са най-полезни за нервите | StandartNews.com

Главният лекар на Клиниката по възстановителна неврология Алмира Гимранова призова да се ядат черен дроб и риба за укрепване на нервната система. В интервю за Lenta.ru тя изрежда някои продукти, полезни за нервната система.

Лекарят твърди, че е необходимо да се поддържа нервната система, за да могат другите системи на организма да функционират правилно. Това може да стане, наред с други неща, чрез рационално хранене.

Витамини от група В

Витамините от група В участват в синтеза на невротрансмитерите - вещества, участващи в предаването на сигнали между нервните клетки. Освен това те помагат за превръщането на храната в енергия за мозъка и нервната система, поддържат хормоналния баланс и предпазват от стрес, обяснява неврологът. Витамините от група В се съдържат в месото, черния дроб, рибата, яйцата, млечните продукти, зърнените храни, ядките и зеленолистните зеленчуци.

Витамин С

Гимранова обясни, че този витамин допринася за производството на колаген, който укрепва стените на кръвоносните съдове и мембраните на нервните клетки. Витамин С се съдържа в цитрусовите плодове, кивито, касиса, чушките и зелето.

Витамин Е

Според невролога витамин Е също има антиоксидантни свойства и подпомага регенерацията на нервните клетки. Освен това той подобрява кръвоснабдяването на мозъка и облекчава умората.

Витамин Е се съдържа в растителните масла, ядките, семената и зърнените храни.

Магнезий

Този микроелемент регулира нервно-мускулната система, участва в предаването на нервните импулси и подпомага отпускането на мускулите, казва лекарят. Недостигът му може да доведе до раздразнителност, безсъние, главоболие и спазми. Магнезият се съдържа в шоколада, бананите, боба, граха, соевите продукти и зелените зеленчуци.

Калций

Калцият е от съществено значение за функционирането на мускулите и нервите, както и за поддържането на костите. Той играе роля в процесите на възбуждане и потискане в нервната система и помага за поддържане на емоционалното равновесие. Млечните продукти (особено сиренето), рибата (особено сардината), бадемовите ядки и семената съдържат този елемент, казва Гимранова.

Йодът е от съществено значение за синтеза на хормоните на щитовидната жлеза, които регулират обмяната на веществата и нервната система. Недостигът на йод може да доведе до хипотиреоидизъм, който намалява умствената и физическата активност, води до апатия, сънливост и депресия. Йодът се съдържа в морските дарове (особено във водораслите), йодираната сол и млечните продукти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай