Сряда,

Списание "Пиф" предсказало коронавируса в 1979 г.

От: Рачо Рачев, кадър БНТ -
232
Списание "Пиф" предсказало коронавируса в 1979 г.
A
A
A

Епидемията от COVID-19 е предсказана преди 41 години във френското списание ПИФ. Епизодът е озаглавен "Един изпуснат вирус" и описва буквално днешната ситуация с пандемията. Находката е на комикс клуба в Русе, където е изграден и първият музей на комикса в страната, предаде БНТ.

Любителите на комиксовото изкуство се натъкнали случайно на списание „Пиф" от януари 1979 г. Останали изумени, как разказът в епизода „Един изпуснат вирус" пресъздава кризата с коронавируса днес.

В този епизод на д-р Жустис се разказва за внезапна информация, която се получава в централата на Световната здравна организация в Женева, че страшен вирус върлува из Европа. Той покосява много хора на легло, казва Стоян Стоянов-Комитски.

Бива насрочена пресконференция, но човекът, който трябва да даде информация, за съжаление също е болен от този вирус и тогава се намесва д-р Жустис, който хвърля бомбата, че този вирус е разработен в лаборатория.

Аналогия се открива между днешното изображение на коронавируса и тогавашната представа за „изпуснатия" вирус. Изображението на вируса по ирония на съдбата обхваща точно Северна Италия.

В комикса хората, дори и гвардейците пред Бъкингамския дворец, са представени с маски на лицата. Оказва се, че рисуваният разказ в списание „Пиф" е пореден пример, че изкуството може да предвижда бъдещето.


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички