Спират устройствения план за Царево

Парламентът прие два законопроекта за Закона за устройството на Черноморието

Спират устройствения план за Царево | StandartNews.com

София. Министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева съобщи пред БНТ, че регионалното и екоминистерството ще спрат действието на новия общ устройствен план на община Царево, за да го променят.

"Започва проектиране на изменението на плана за цялата територия на общината и екологична оценка към него."

Планът бе широко оспорен от природозащитници заради разрешеното застрояване на части от Природен парк "Странджа".

Терзиева заяви, че нейните действия не са повлияни от протестите, а тя е следила съдебната процедура и се е готвила с план за действие според резултата й. "Това решение не е под натиск на хората, защото решението на съда е от 15 януари и нямаше как по-рано да бъде предприето каквото и да било. Няма нищо лошо, че си казват мнението гражданските организации", каза Терзиева без да се ангажира с мнение кой е виновен, за да се стигне до протести.

Министърът поясни, че с днешната заповед тя дава разрешение да се проектира изменение на общия устройствен план на цялата община Царево, а не на част от него, както беше казала преди седмица по време на парламентарния контрол. Проектирането включва и нова екологична оценка, обясни процедурата тя. По думите й това ще отнеме най-малко 1-2 години.у

Парламентът прие на първо четене два законопроекта за промени в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие - на Коалиция за България и на ГЕРБ. ГЕРБ и "Атака" обвиниха социалистите, че дават повече права на концесионерите за сметка на туристите.

Законопроектът на ГЕРБ предлага забрана за извършването на строителни и монтажни работи в курортите от 15-и май до 1-ви октомври. Проектът на социалистите предвижда за всички плажове, независимо от тяхната площ, да се въведат еднакви максимални проценти - до два процента за преместваеми обекти и до два процента за допълнителна търговска площ.

Според Лиляна Павлова управляващите искат да върнат стария режим с бетон и сергии по крайбрежието.

"Почти няма да има място за свободно плажуване. И не само това. Намалява се свободната зона на плажовете на 30 процента и всъщност вече в 70 процента от плажовете ще бъдат разположени платени чадъри и шезлонги. Отделно от това връща се и старият режим, в който се позволява и поставянето на преместваеми обекти, както ги наричаме, сергиите с гащите и чорапите отново да се върнат по бреговата ивица", обясни Павлова.

Павел Шопов от "Атака" директно нарече проекта на БСП лобистки.

"За мен няма абсолютно никакво съмнение. Ясно е, че стоят заинтересовани зад този закон. Тези, които стопанисват плажове, техните интереси са много значими", каза Шопов.

"Трябва да има справедливост в определянето на концесионните такси", каза народният представител от Коалиция за България Страхил Ангелов.

"Така или иначе сме решили да вървим към концесиониране на плажовете в нашата родина. Ако оставаме на този начин на ползване на ивицата, това трябва да бъде направено по справедлив начин. Другият вариант е, ако искате, нека тогава пък да премахнем концесионирането на плажовете и да го направим така, както е в Гърция. Има заведения, има община, която събира данъци и такси от въпросните заведения, грижи се за почистването и за охраната на тези плажове", каза Страхил Ангелов.

Една от поправките гласи, че т.нар. преместваеми обекти за търговски, увеселителни и други дейности могат да се поставят и в т. нар. зона А на Черноморското крайбрежие, но извън територията на морските плажове.

Условието в случая е преместваемите обекти да не надвишават установените в устройствения план показатели - плътност на застрояване, коефициент на интензивност на застрояване, и да не се намалява определената минимална озеленена площ. Най-високата част на обектите за търговски и други обслужващи дейности може да е до 3,6 м.

Предвижда се още размерът на концесионното плащане и на наемната цена да се определят във всеки конкретен случай в зависимост от икономическата изгода на концесионера или наемателя, справедливото разпределение на икономическата изгода между държавата и концесионера или наемателя, постигането на социално приемлива цена на услугите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай