Спираме парното с подписа на съседи

Спираме парното с подписа на съседи | StandartNews.com

Новата наредба ще изкривява сметките на много абонати, смятат топлинни счетоводители

София. По-трудно ще заявяваме нулево или по-ниско от предходната зима потребление на парно. Това предвижда новата Наредба за топлоснабдяване, която влиза в сила от неделя.

За да заяви, че няма да ползва парно през зимата или ще намали потреблението, абонатът ще трябва да събере подписите на домоуправителя плюс на още двама съседи. И чак тогава да подаде молбата си, за да не му начисляват сметки. Освен това жилището трябва да бъде необитаемо поне 3 месеца.

Според "Топлофикация София" така ще се намали нелегалното ползване на парно. Според топлинните счетоводители обаче новите условия няма да се харесат на редица абонати. Ако човек заминава в командировка за 1-2 месеца, той няма да може да заяви нулево потребление за този период и ще трябва да плаща сметки за нещо, което не ползва. И чак с изравнителната сметка парите ще му бъдат върнати. Наредбата ще затрудни и абонати, които искат да заявят намалено количество енергия. Например, ако в апартамента миналата зима са живели 4 човека, но сега са двама и ще отопляват по-малко стаи, това няма да може да бъде заявено без подписи на съседите. Така абонатът ще плаща цяла зима на базата на миналогодишното си потребление и чак накрая ще получи изравнителна сметка.

С новата наредба сметките на хората, които нямат топломери с дистанционно отчитане, ще се изчисляват по нова формула. Тя ще използва за база средното потребление на парно от жилището за 1 ден от предишната зима. Тази енергия ще се умножава по броя на дните от месеца на настоящия сезон, а получената енергия ще се умножава с коефициент за температурата. Според топлинните счетоводители това може да изкриви сметките.

Например миналата зима беше топла и потреблението беше по-ниско. Ако следващата зима е по-студена и абонатите ползват повече парно, може в края на сезона да имат големи изравнителни сметки. Ако досега 50% от абонатите в един блок имаха да доплащат след изравняването, а другите - да получават пари, с новата наредба може да се стигне до ситуация целият блок да доплаща след края на сезона, обясняват от топлинните счетоводители. Единствените печеливши от наредбата са хората с топломери и водомери с радиоотчитане, които не трябва да осигуряват достъп до дома си на отчетниците. Техните уреди се засичат всеки месец и получават реални сметки.

85 лева повече за топло през зимата

Средно по около 85 лв. повече ще струва отоплението на софиянци през следващата зима. Причината е в планираното от ДКЕВР повишение на цената на парното от 1 юли. За столичната "Топлофикация" се предвижда скок на цената от 11,6%. При средна сметка за целия отоплителен сезон от 730 лв. на апартамент от 70 кв. м, поскъпването ще добави към тях още около 85 лв. за следващата зима.

Новите цени на парно и топла вода от 1 юли

Град                            До 30.06.2014 г.               От 1.07.2015 г.                   Промяна

София                         79.89 лв.                           89.15 лв.                             +11.6%
Пловдив                      71.97 лв.                           79.37 лв.                             +10.3%
Плевен                        60.30 лв.                           62.79 лв.                             +4.1%
Бургас                         54.53 лв.                           58.38 лв.                             +7.1%
Варна                         72.63 лв.                           80.98 лв.                              +7.1%
Враца                         78.19 лв.                           85.96 лв.                              +9.9%
В.Търново                   89.64 лв.                           99.86 лв.                              +11.4%
Русе                            64.87 лв.                           77.14 лв.                              +18.9%
Перник                       77.91 лв.                           69.90 лв.                               -10.3%
Сливен                       78.17 лв.                           74.90 лв.                               -4.2%

*Цените са за 1 мегаватчас енергия без ДДС

Нощният ток с 4% по-евтин от 1 юли

С близо 4% по-евтино ще плащат за консумирания през нощта ток абонатите на две от ЕРП-тата след 1 юли. Това предвижда проектът на решение на ДКЕВР за новите цени. За абонатите на ЕВН цената ще падне с 3,93%, а за клиентите на "Енерго-Про" се предвижда намалението да бъде с 3,74%. Най-малко цената на нощния ток ще падне за абонатите на ЧЕЗ - с 0,84%, предвиждат изчисленията на ДКЕВР. При тарифите за дневния ток при ЧЕЗ се предвижда леко поскъпване от 0,32%. При ЕВН и "Енерго-Про" предложението е цените да паднат съответно с 0,8% и 0,6%. По-сериозно увеличение на цените се предвижда само за ЕРП "Златни пясъци". Там дневният ток трябва да се вдигне с 4,55%, а нощният - с 2,43%.

 

Тарифи на тока за бита*

ЕРП              До 30 юни                    От 1 юли               Промяна

ЧЕЗ

Дневна        17,9388 ст.                   17,9964 ст.            +0,32%
Нощна         10,2096 ст.                   10,1244 ст.            -0,84%

ЕВН

Дневна        18,3924 ст.                   18,2448 ст.            -0,80%
Нощна         10,4112 ст.                   10,002 ст.              -3,93%

Енерго-Про

Дневна        19,1496 ст.                   19,0344 ст.            -0,60%
Нощна         10,6344 ст.                   10,236 ст.              -3,74%

*Цените са за 1 киловатчас с ДДС

Плащаме водата на блока, ако водомерът не работи

Апартаментите, които нямат редовни водомери, ще поемат цялата разлика между потребената според общия водомер топла вода от блока и показанията на индивидуалните уреди по апартаментите. Това предвижда новата Наредба за топлоснабдяването, която влиза в сила в неделя. Ако в даден апартамент водомерът не бъде тестван навреме дали измерва правилно, абонатът ще получава писмо, с което му се дава срок от 3 месеца да смени уреда или да го тества и да остане с него, ако е годен. Ако това не се случи в срок, апартаментът ще трябва да плати разликата между общо потребената топла вода от блока и сумата от консумацията на останалите апартаменти с редовни водомери. Месечната ни сметка за топла вода вече ще се изчислява на базата на 1/12 част от миналогодишното ни потребление. Така, ако в апартамента се увеличи броят на живеещите хора, на следващата година ще трябва да се плаща голяма изравнителна сметка. И обратното, ако намалим разхода на топла вода, до идване на изравнителната сметка ще плащаме повече от потреблението.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай