Спипаха 5 наши авджии да ловуват в Гърция

Спипаха 5 наши авджии да ловуват в Гърция | StandartNews.com

Петима авджии от ловната дружинка в сатовчанското село Туховища са били заловени след незаконен лов в Гърция. Екшънът с ареста на ловците е станал в събота към 10,30 часа, когато съвместно действали служители на Гранична полиция – Гоце Делчев, на горското и на Държавно ловно стопанство „Дикчан". „Отдавна имахме сигнали, че група от селото навлиза в южната ни съседка и ловува там. Оплакват ни се дори ловни сдружения в Гърция. Бяха поне на километър след граничната бразда. Извадиха късмет, че не ги спипаха гръцките гранични полицаи, веднага щяха да ги вкарат в затвора. Хванахме ги като бягаха от гръцките полицаи към границата, на наша територия, в местността Габъра над село Годешево. Не установихме да са убили дивеч", заяви директорът на ДЛС „Дикчан". Оръжието на нарушителите е иззето, те са писали обяснения в полицията в Гоце Делчев, задържани са по закона за МВР до 24 часа. Гранични полицаи припомниха, че преди години при незаконен лов в южната ни съседка е имало прострелян наш авджия от негов колега.
Поюков уточни, че акцията е била планирана преди месеци и е проведена успешно заради доброто взаимодействие между нашите и гръцките гранични служби. Той недоумява от безотговорността на нашите ловци от региона да ловуват незаконно на чужда територия. „Те могат да бъдат убити ог гръцките власти, да бъдат подведени под отговорност по техните закони дори и за тероризъм", каза още шефът на „Дикчан". Той бе категоричен, че съвместните акции продължават.

Сред арестуваните бе Антон Сандев, чийто брат Ангел Сандев е председател на дружинката в с. Туховища. „Всичко това е мръсна инсценировка. Постановка на Поюков, който не успя да стане общински кмет и сега се чуди как да ни оклевети и дискредитира. Уверявам, че не сме стъпвали в Гърция", каза Ангел Сандев, който има бизнес с автобусен транспорт и е общински съветник от ДПС. В събота малко след 10,00 часа преустановили лова и тръгнали да се прибират. Той обаче разбрал, че част от групата е задържана и отишъл да види за какво става въпрос. „Граничните полицаи ми казаха, че към мен нямат претенции и се прибрах у дома. После дойдоха и ме арестуваха за неизпълнение на полицейско разпореждане. Това е гавра с мен. Ще ги съдя за превишаване на правата и за неправомерно задържане, защото ме закараха в полицията като престъпник за сеир на селото, да пиша там обяснения", каза още шефът на ловната дружинка. Той твърди, че бракониери са изсекли гората, но никой не реагира, а тях ги гонят, че може да са минали няколко метра в Гърция. „Няма как да знаем точно къде е браздата, някога имаше мрежа, сега няма. Ние сме хора с авторитет, не можем да си позволим да нарушаваме умишлено закона. А и не сме луди, гърците стрелят, не си поплюват, ще ни избият, ако сме на тяхна територия", твърди 50-годишният ловец.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай