Специалисти успокояват: Радиация у нас няма

Специалисти успокояват: Радиация у нас няма | StandartNews.com

Няма повишена радиация в България, а радиационното ниво на територията на страната е в норми. Това сочат показват данните от станциите на Министерството на околната среда и водите, Националния център по радиобиология и радиационна защита и БАН. 

Повод за притеснение у българите бе горския пожар, избухнал в понеделник край Чернобил.

Гамафонът в цяла Европа до този момент не е променен. Пет институции у нас следят за нивото на радиация. Тази сутрин трябва да стане готов специално поръчан доклад от българска страна с информация от всички международни институции и Световната здравна организация с данни от космически станции, които следят гамафона, пише бТВ.

В Агенцията за ядрено регулиране не е постъпило съобщение за опасност от трансгранично радиоактивно замърсяване. Самият пожар е потушен и място за тревога няма, обявиха украинските властите.

За територията на България естественият радиационен гама-фон е в границите от 0,06 до 0,40 µSv/h. За станция София отчетените нива са 0.13 µSv/h; Варна - 0.10; Пловдив - 0.14; Плевен - 0.09; Русе - 0.10; Велико Търново - 0.09; вр. Петрохан - 0.10; н. Емине - 0.11; Оряхово -0.08; Козлодуй - 0.09; Нови хан - 0.11; Банско - 0.19; Елин Пелин - 0.13; Лом- 0.14, допълва БГНЕС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай