Спете добре за здраво сърце

Сърдечната недостатъчност остава една от първите причини за преждевременна смърт при възрастните

Спете добре за здраво сърце | StandartNews.com

Хората, които не страдат от безсъние и други нарушения на съня, развиват сърдечна недостатъчност 42% по-рядко от връстниците си с подобни проблеми. Това установиха американски кардиолози, съобщи ТАСС.

Специалисти от университета Тулейн в Ню Орлиънс са оценили качеството на съня на доброволци по пет показателя - продължителност, наличие на хъркане, безсъние, проблеми с бодростта през деня и времето на събуждане. Разкритите от тях модели подчертават важността на здравословния сън за предотвратяване на сърдечна недостатъчност.

Сърдечната недостатъчност и свързаните с нея проблеми с кръвообращението остават една от първите три причини за преждевременна смърт при възрастните хора в повечето развити страни. Около пет процента от мъжете и три процента от жените страдат от болестта, но този брой може да се утрои до средата на века.

Професор Ци Лу и колегите му са анализирали данни, събрани от британските им колеги в проекта "Биобанк". В него са участвали повече от 400 000 доброволци, като са дарили ДНК за анализ и са се подложили на цялостен физически преглед.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай