Спешен съвет от проф. Рачев! Какво ни готви времето

Даде и прогноза за зимните курорти

Спешен съвет от проф. Рачев! Какво ни готви времето | StandartNews.com

Люти студове не ни очакват, но все пак идва някакво зимно време. Това коментира пред бТВ проф. Георги Рачев. 

В районите на Бургас и Варна ще се усети застудяване чак другата седмица. Климатологът посъветва хората да си приберат прането от терасата, защото идвал силен и опасен вятър. Има жълт код в цялата страна.

“Много люти студове не ни очакват, но все пак идва някакво зимно време. От петък насетне ще стане промяната във времето”, коментира Рачев.

“В България ще остане малко по-топло от нормалното, но то това важи и за цяла Европа.”, констатира той. Като към момента аномалията е 4-5 градуса по-топло от нормалното за януари.

“Валежите за София започват в четвъртък, петък, събота. Говорим за валежи от дъжд.”, уточни професорът.

“Няма как, в Пловдив си остава топло. Чак в неделя ще паднат градусите до 6 градуса.”, допълни той.

“Във високата планина времето ще е опасно заради силния вятър. На връх Тодорка се очаква много сняг.”, коментира климатологът.

“Над 1000 м ще се образува хубава снежна покривка. В събота ще застудее значително. Опасно ще бъде времето в планината. Много сняг ще падне в сряда по планинските курорти, говорим за 30-40 см”, каза още той.

В началото на следващата седмица по върховете се очакват и още снеговалежи, като покривката може да стигне и половин метър, очакват метеоролозите.

Това би спасило ски сезона у нас, който страда – както е в цяла Европа. Десетки курорти в Алпите са с отменени резервации, много затвориха.

Валежите от дъжд ще започват в четвъртък вечерта и петък, добави Рачев.

“В Бургас не отстъпват на Пловдив – и там е топло и във Варна положението е същото. Застудяването в тези райони ще се усети чак другата седмица.”, уточни той.

“Мой личен съвет е: Прибирайте всичко от терасите заради силния вятър и внимавайте с остъклените такива. Жълт код е за цялата страна и ще е опасно.”, заключи професорът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай