Неделя,

Спасители пазят неохраняемите досега плажове

От: Администратор -
1908
Спасители пазят неохраняемите досега плажове
A
A
A

София. Спасители ще наблюдават 30 от неохраняемите досега плажове по българското Черноморие през юли и август. Това обяви министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева, която подчерта, че държавата е отделила 1 милион лева за водно спасяване по най-посещаваните плажове в областите Бургас, Варна и Добрич.

Още не е ясно обаче кои точно ще бъдат 30-те плажни ивици, съобщава "Дарик". Терзиева коментира, че това ще бъдат най-вече градските плажове, като за тях ще са необходими около 120 спасители.

От общо 83 плажа, които ще са неохраняеми през летния сезон, 30 вече ще бъдат под зоркото око на спасителите. Това са местата, към които не е имало интерес нито за концесия, нито за наемане.

„Обезопасяването включва организирането на водно спасяване на най-посещаемите участъци от неохраняемите плажове за периода юли-август. Например Дуранкулак, Шабла, това са плажове, които досега не са били обезопасявани. Става въпрос за 1-2 поста на определени граници от тези плажове, защото някои са дълги по 1 километър", уточни тя.

По думите й общините Бургас, Добрич и Варна ще трябва да определят кои са най-посещаваните неохраняеми плажове. Заплащането на спасители ще бъде за сметка на държавата, а достъпът до тях ще остане напълно безплатен.

„10% от концесионните такси и наеми от другите плажове ще отиват в сметката на съответната областна управа и с тях ще се поема грижата за неохраняемите плажове. Парите ще стигнат, това сме го пресмятали", каза още Терзиева.

Терзиева подчерта, че ще са необходими около 120 спасители за тези 30 плажа, но най-важният въпрос е колко спасители може да осигури БЧК, защото има недостиг на кадри.

Условията, при които ще бъдат наемани спасителите, ще бъдат конкурентни на тези на концесионерите и наемателите.


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички