Социален експеримент за бежанци трогна софиянци (ВИДЕО)

Социален експеримент за бежанци трогна софиянци (ВИДЕО) | StandartNews.com

Вижте реакциите на хората

Можем ли да прегърнем непознат човек на улицата, например бежанец? На този въпрос отговарят двама младежи- сириец и египтянин, които са избрали да получат висшето си образование в България. Те решават да проверят дали хората в София могат да бъдат съпричастни към съдбата на бежанците.

В един слънчев декемврийски ден Мохамед Салах и Акрам Рабие излизат на столичния бул. "Витоша". Те написват своето послание на една бяла дъска и чакат реакциите на хората, които заснемат с камера. Единият дори си слага шала на очите, за да не вижда минаващите покрай него българи.

"Запознайте се с Бежанец. Бях принуден да напусна родината си не по собствена ВОЛЯ. Ако мислиш, че заслужавам по-добър живот, прегърни ме", пише на дъската на момчетата. Първоначално много хора ги подминават, други се спират, за да прочетат какво пише и пак тръгват по пътя си, но доста повече идват и разтварят широко ръце за прегръдка. Това показва, че все пак българите не сме чак толкова консервативно настроени към бежанците.

"Социален експеримент за бежанците, дано ви хареса !!", пише Мохамед в социалната мрежа, където споделя видеото, трогнало много хора. До момента то е прегледано над 80 000 пъти и предизвика широка дискусия във Фейсбук. Повечето потребители коментират, че се прекланят пред всички онези, прегърнали двамата приятели. 

Източник: "100 НепознаТИ"/Фейсбук

"И двамата сме студенти тук в България, като аз (вляво) съм от Сирия, а той (вдясно) е от Египет. Съпричастни сме с бежанците, които напускат държавата си без избор и биват хулени и плюти от мнозинството без да са виновни. Смятам, че това се дължи на ефекта на медиите, тъй като някои хора просто гледат какво се пише там, но не знаят, че медиите пропагандират в техен интерес с цел повишаване на рейтинга. Затова решихме да направим социален експеримент, в който ще видим пряко какво е отношението на българите към бежанците и хората от Близкия Изток", споделят студентите пред "100 НепознаТИ".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай