Софийски университет осъмна окупиран

Софийски университет осъмна окупиран | StandartNews.com

София. Софийският университет "Св. Климент Охридски" бе отново окупиран малко преди полунощ на 24 януари. 

Първите съобщения се появиха във "Фейсбук", а Стандарт Нюз успя да потвърди информацията на място.

Организаторите на акцията заявиха, че не са част от така наречените "ранобудни" студенти, но са участвали по време на окупацията. Те се представиха като "студенти, подновяващи окупационния протест" в декларация, която прочетоха след 2 часа през нощта пред медии. В нея поискаха оставка на правителството, разпускане на парламента, но добавиха и искане за оставка на ректора на СУ проф. Иван Илчев.

Около полунощ в петък срещу събота се появиха съобщения за новата окупация във "Фейсбук".

След това са се провели разговори със заместник-ректорът Румен Панков и Борис Ангелов, който е управител на сградата.

Студенти, участвали в окупацията, разказаха пред Дневник, че са останали след края на лекциите, изчакали са да излязат всички хора и към 22.30 ч. са уведомили охраната, че университът е окупиран. След това охраната е заключила сградата. Малко по-късно е дошъл и заместник-ректорът.

Те са разговаряли с него, а след това когато в сградата влезнаха още студенти, протестиращи и някои медии, се проведе разговор пред всички. Студентите обявяваха исканията си, а проф. Панков им каза, че е против окупарането, но се чака реакция на ръководството.

Студентите искат оставка на правителството, разпускане на Народното събрание и оставка на професор Димитър Токушев, председател на Конституционния съд.

Студентите заявиха, че гарантират сигурността на сградата и са против провокации от охраната. Тя в момента отказва съдействие, като студентите твърдят, че е по заповед на ректора Иван Илчев.

Около 2.30 ч. Веселин Недков прочете пред медии декларацията, като част от тях снимаха отвън през решетките на вратата. В нея те наричат действията си подновяване на окупацията и обявяват, че предишната окупация е била "неутрализирана, смекчена и свалена".

След като беше прочетена студентите започнаха да скандират оставка, а извън двора се чуваха викове браво и ръкопляскания.

Вратите остават заключени, а в сградата се намират са около 50 души. Официалното обяснение от университета е, че това се прави, за да не влизат нови хора.

Студентите обявиха още, че застават зад предвидените кръгли маси от техните колеги, организирали предния протест. "Ще осигурим място да се проведат при подходящи условия". Те трябва да започнат от следващата седмица.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай