Петък,

"София Прайд": Не крийте от учениците творците хомосексуалисти

От: Администратор -
3958
"София Прайд": Не крийте от учениците творците хомосексуалисти
A
A
A

Всички знаем за любовната история на Яворов и Лора, но не и за Оскар Уайлд, каза Писанкънева

Организаторите на "София прайд" настояват за промени в образователната ни система. По думите им толерантното отношение към хората с различна сексуална ориентация трябва да стартира с промени в учебниците. Гейовете, лесбийките, бисексуалните, трансполовите и интерсексуалните имат желание децата в час да научават, когато някой автор на литературно произведение или учен е с различна сексуална ориентация. Като пример Моника Писанкънева, организатор на "София Прайд", обясни, че всички знаем много за любовната история на Яворов и Лора, но когато се изучава Оскар Уайлд, сексуалната му принадлежност удобно не се споменава. Организаторите са категорични, че за да има толератно отношение към хората с различна сексуална ориентация, са необходими спешни промени в образователната система. Те предлагат да се изготвят учебни програми по въпросите на взаимоотношенията, семейния живот и секса, които не са съсредоточени само върху физиологията, но и върху чувствата и емоциите. Организаторите на "София Прайд" ще пишат декларация до политиците за нова политика в защита на правата им и промени в образователната система.

Активистите от тазгодишния "София прайд", който ще се проведе на 27 юни, цитираха проучване от преди три години, в което са участвали и българи с нестандартна сексуална принадлежност. Близо 70% от анкетираните признали, че са крили сексуалните си предпочитания в училище, а 73% са били подлагани на негативни коментари и отношение като ученици. Цели 96% пък съобщили, че са били свидетели на подобно отношение спрямо други в училище, а огромен процент от българските респонденти са алармирали, че дискриминационно отношение се проявявало и спрямо учители, които са хомосексуалисти. Организаторите на "София Прайд" са избрали именно образованието за фокус на тазгодишното шествие.

Традиционен партньор на събитието е американското посолство в България. Преди дни 18 дипломати излязоха с декларация в подкрепа на гей парада в София в събота. Бюджетът е 20 хиляди лева и средствата са осигурени от дарения - както от фондации, така и от физически лица и фирми.


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички