София и Анкара договориха общи действия по границата

София и Анкара договориха общи действия по границата | StandartNews.com

Анкара. България и Турция са договорили съвместни инициативи за подобряване на наблюдението на общата граница и ситуацията с миграционния натиск. Това стана по време на среща между външните министри на двете страни Кристиан Вигенин и Ахмет Давутоглу в Анкара.

Обсъден е бил въпросът за възобновяване на работата на Централната смесена българо-турска гранична комисия, съгласно действащата между България и Турция Спогодба за предотвратяване и решаване на граничните инциденти и поддържане на държавните гранични знаци, която да набележи конкретни мерки, съобщиха от Министерството на външните работи.

„Миграционният натиск в резултат от хуманитарната криза в Сирия и в региона е тема, която засяга и България, и Турция. За съжаление, предизвикателствата вече са на територията на нашите две държави и само чрез съвместни и координирани действия ще постигнем по-значими резултати", заяви Кристиан Вигенин.

Българският външен министър подчерта, че страната ни разбира нелеката ситуация, пред която е изправено турското правителство по границата на страната със Сирия и отчита сериозните мерки, които се предприемат за овладяването й.

„Въпреки усилията на двете страни, имиграционният натиск към България придобива застрашителни размери, което накара българското правителство да вземе решение за изграждането на временни инженерни съоръжения по общата ни граница в най-критичния участък в района на град Елхово", каза още Вигенин.

Сред темите на разговора беше и въпросът за визовата либерализация Турция-ЕС, както и за визовите облекчения за турски граждани, направени от българската страна. Кристиан Вигенин подчерта пред своя колега, че допълнителни възможности на България като страна-членка на ЕС за справяне с бежанския поток би дало подписването на Споразумение за реадмисия между ЕС и Турция.

„България е поставила на най-високо политическо ниво пред европейските институции въпроса за ускоряването на изпълнението на пътната карта за визова либерализация и подписването на Споразумението за реадмисия", каза още българският външен министър.

„Ние виждаме България не само като съсед, но и като врата в транспортната, енергийната сфера и икономическите отношения с Европа. Турция също е врата, по-голяма към Близкия изток и Средиземноморието", заяви от своя страна турският външен министър Давутоглу.

Договорено бе до края на годината да бъде свикана Съвместната комисия по нерешените въпроси до края на настоящата година, сред които е и обезщетяването на тракийските бежанци. Министър Кристиан Вигенин отправи към своя колега Ахмет Давутоглу покана за посещение в България с цел продължаване на активния диалог.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай