София диша с изкуство

София диша с изкуство  | StandartNews.com

Деца и възрастни ще рисуват и ще се пробват на грънчарското колело

За шеста поредна година в София се провежда фестивалът "София диша". Събитието е част от Календара на Столична община.
Няколко поредни недели, първата от които бе на 2 август, се затварят за движение улици в града, за да може да се даде място на изкуството и въображението. А двумилионният полис, който се задъхва от автомобилни изпарения, определено има нужда от свежа глътка въздух. За тазгодишния фестивал за градска култура и изкуство са предвидени пет тематични събития, които ще са посветени на екологията, визуалните изкуства, литературата, музиката, танца и спорта. На 2 август артът намери своето място на Малките пет кьошета. Утре ивентите ще са на "Пиротска". "Ангел Кънчев", "Цар Иван Шишман" и "Оборище" са другите места, на които ще се възцари фестивалният дух, съответно на 16.08, 23.08 и 30.08 с начален час 16,00 до 21,30 часа. Продължава се традицията да бъдем "зелени", каквато е и основната идея на фестивала.

Адриана Диканчева, собственик на детски клуб, е сред участниците в тазгодишното издание на "София диша". Тя и екипът вече представиха своето изкуство миналата неделя, ще участват и утре, както и на 16 август. Те рисуват заедно с малчуганите, демонстрирайки различни техники и похвати, като декупаж например. "Най-много ми харесва, че помагам да се развива въображението на децата, като им показвам за какво могат да послужат стъклените шишета, които са изрисували. Допада ми това, че събитието е истински празник - както за посетителите, така и за участниците", казва Адриана.

Много от участниците предлагат собственоръчно направени сладкиши, които са екологично чисти. Използваните материали в различните уъркшопове са също естествени. Участват множество артисти от България и Европа, които чрез своите занимания и творения успяват да направят света, в който живеем, малко по-пъстър и разнообразен. Всичко това е съпроводено с представянето на различни социални каузи и образователни инициативи. "Фестивалът дава възможност на нови, талантливи и предприемчиви хора от сферата на изкуството да се изявят на една по-различна сцена и да срещнат многобройна публика, която има интереси в същата посока", казват организаторите. По време на летния фестивал се дава предимство на пешеходците, колоездачите, родителите с деца и възрастните хора. Те могат а се срещнат с приятели, да се запознаят с нови хора, които имат сходни интереси. В неделното издание от 09.08 на ул. "Пиротска" ще бъдат представени картички, на които под илюстрацията на два езика ще бъдат написани поговорки. Желаещите могат да се пробват на крачното грънчарско колело и сами да изработят различни изделия от глина. Ще има ръчно приготвена козметика от естествени продукти. А любителите на сладкиши ще се насладят на меденки, които не само са вкусни, но и красиви, защото са ръчно изрисувани.

Ценителите на източната философия ще се запознаят на място с древната наука за живота и хармонията - аюрведа. За децата е изработването на предмети от нетоксична глина за моделиране, както и детската работилница "Букварт".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай