Смартфонът хваща стоки менте

Надпис "Баркодът е невалиден" издава продуктите с неясен произход

Смартфонът хваща стоки менте | StandartNews.com

София. Мобилно приложение за смартфони хваща стоки менте. Още в магазина само с едно сканиране на баркода върху опаковката може да се разбере дали зад него стои реален производител. Ако се появи надпис "Баркодът е невалиден", значи той е фалшив.

"Имайте едно наум, защото цялата стока може да е фалшива и с неясен произход", посочи Цветан Симеонов, председател на Българската търговско-промишлена палата. Приложението "БГ Баркод" е разработено от организацията, която издава кодовете у нас - GS1 България при БТПП, и ползването му е напълно безплатно. С него може да се проверяват не само български, но и вносни стоки. Вече лесно и без никакви разходи всички търговски вериги може да проверяват стоките, които влизат в тях. БТПП ще настоява на щандовете да не се допускат такива, за които се изписва, че баркодът е нелегитимен.

"Така ще отстраним от пазара нелоялните фирми, които, за да си спестят разходи за поддържане на регистрация в GS1, заблуждават и мамят с фалшиви номера", заяви Симеонов. През последните години заради кризата зачестили случаите на кражба на кодове.

Приложението дава възможност с едно кликване да се препрати информацията за хванатия невалиден баркод. Има и опция стоката менте да бъде снимана и също с едно кликване да бъде изпратена към GS1 България. "Ние ще предприемем действия по издирването й в търговската верига", заяви Любомир Гайдаров от GS1. Често срещана практика била фирми, получили преди време код, да престанат да плащат абонамента си за него, но да продължат да го ползват.

От 800 до 6000 лв. е входната такса за получаване на идентификационен номер, уникален за целия свят. Размерът й зависи от оборота на фирмата, като най-високата цена е за оборот над 15 млн. лв. Отделно през годината за всеки новоиздадени 1000 кода се плаща по 200 лв. За малки фирми с до 5 артикула годишната такса е 50 лв. В момента услугата предлага на потребителите информация за това коя е фирмата производител, кой е нейният управител, седалище и телефони за връзка. В бъдеще GS1 България ще я доразвие с подробна информация за самата стока.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай