Словакия с помощ от 100 хил. евро за бежанците

Словакия с помощ от 100 хил. евро за бежанците | StandartNews.com

Братислава. Словакия предоставя на България хуманитарна помощ на стойност 100 хил. евро в подкрепа на нуждаещите се бежанци в България. Това съобщиха на съвместната пресконференция на президентите Росен Плевнелиев и Иван Гашпарович по време на официалното посещение на българския държавен глава в Словакия.

"Словакия бе първата страна, която подпомогна бежанците в България, днес връчих на президента Плевнелиев сума от 100 хил. евро. Знаем, че това не е достатъчно, готови сме и със следваща материална помощ. Убеждението ни е, че наше задължение в рамките на ЕС е да помагаме на страните, в които има бежанци", заяви словашкият президент.

"Получихме чек от 100 хил. евро и сме изключително благодарни за този жест. Това е втори жест от страна на Словакия към България. Тази сума ще се управлява от Българския червен кръст в подкрепа на нуждаещите се", посочи президентът Плевнелиев.

Той допълни още, че не смята, че кризата с бежанците у нас ще се отрази на приемането ни в Шенген.

Водещ акцент в разговора на двамата президенти е била възможността за последващото задълбочаване на икономическите връзки между България и Словакия. Дори в условията на продължаваща икономическа криза двустранният стокообмен е с трайна възходяща тенденция и през 2012 г. надхвърля 430 млн. евро, което е най-високото ниво от 2007 г. насам, отбеляза президентът Гашпарович. Росен Плевнелиев подчерта, че тази позитивна динамика в икономическите отношения има потенциал да бъде ускорена. Според българския държавен глава икономиките на България и Словакия постигат успехи в сходни сектори и това създава благоприятни предпоставки за създаването на съвместни производства в сферата на автомобилната индустрия, информационните и комуникационните технологии, фармацевтиката, земеделието и производството на храни.

Двамата президенти отбелязаха и нуждата от по-активна подкрепа за малките и средните предприятия в двете страни, които представляват 95% от икономиката и осигуряват две трети от работните места. Иван Гашпарович допълни, че България остава предпочитана дестинация за словашките туристи и очаква техният брой да надхвърли 90 хил. души годишно.

България и Словакия споделят общи позиции по темите от дневния ред на Европейския съюз, стана ясно на пресконференцията.

И Росен Плевнелиев, и Иван Гашпарович смятат, че ЕС трябва да съхрани ролята на Кохезионната политика като фактор на растеж и за намаляване на разликите в развитието на държавите от съюза.

Двамата президенти изразиха и подкрепата си за насърчаване на диалога на ЕС със страните от Източното партньорство.
„България ще подкрепи безусловно Украйна, Молдова и Грузия по техния път на асоцииране с европейското семейство", заяви Росен Плевнелиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай