Събота,

Следобедна дрямка - максимум 40 минути

От: Агенция Стандарт -
280
Следобедна дрямка - максимум 40 минути
A
A
A

Експерти твърдят, че не всяка почивка е полезна за човешкия организъм. Например, следобедната дрямка не трябва да трае повече от 40 минути. В противен случай нашият вътрешен часовник и цикълът на съня може да бъдат нарушени.

Човекът е биологично програмиран да спи през по-голямата част от нощта и да почива веднъж за малко в рамките на деня. Температурата на нашето тяло спада най-много в интервала между 13:00 и 15:00 часа, затова през тези часове се чувстваме най-сънливи. Според учените, следобедният сън не е напълно безопасен. Ново проучване показва, че ако човек спи следобед повече от 40 минути, се увеличава рискът от физически разстройства, предаде БГНЕС. Изследването обхваща 300 000 души, а резултатите показват връзка между следобедната дрямка и развитието на така наречения метаболитен синдром, който включва наднормено тегло, високо кръвно налягане, повишени нива на холестерол.

Според данните, по време на сън с продължителност над 40 минути през деня, тялото „мисли”, че е в състояние на дълбок сън, което се отразява сериозно на метаболизма. Това е причината след подобно спане човек да се чувства дори по-изморен, отколкото е бил преди това. Разковничето е да не се прекалява със спането. Хора, които спят най-много половин час през деня, се чувстват по-бодри, отпочинали, свежи и в добра кондиция. При по-дълбок сън мозъкът преминава във фаза на бавни вълни, след което човек винаги се чувства по-изморен и дезориентиран.


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com