След протеста на полицаи и военни: Запазват ранното пенсиониране

След протеста на полицаи и военни: Запазват ранното пенсиониране | StandartNews.com

Рекорден бум от 70% на новоотпуснатите пенсии отчита НОИ. От януари до септември т. нар. "млади възрастни" в силовите структури, които за пръв път получават пенсия, са почти 2200 души. За сравнение миналата година в пенсия излизат едва 890, става ясно от данните, цитирани от Нова тв.

В събота стотици полицаи, пожарникари, надзиратели и военни излязоха пред Централна баня в София на протест срещу прекратяване на ранното пенсиониране. Те бяха поставили червени клоунски носове заради определението на социалния министър Йордан Христосков, че исканията им са комични. "Ние не сме просто човешки ресурс", каза председателят на СФСМВР Валентин Попов. Протестът прерасна в шествие, което премина под прозорците на Министерството на труда и социалната политика (МТСП).

Във връзка с протеста в официална позиция от МТСП заявиха, че "ранното пенсиониране в специалните ведомства се запазва, минималните пенсионни възрасти за различните длъжности ще се обсъждат с ресорните министерства и синдикатите". От МТСП уточняват, че Консултативният съвет за оптимизация в осигурителната система ще предложи да бъде въведен преходен период от 3 до 5 години. В този срок униформените ще имат право да се пенсионират при досегашните условия - 27 години стаж, две трети от който в системата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай