След 18 юли багерите влизат в Гърмен

След 18 юли багерите влизат в Гърмен | StandartNews.com

Багери в ромското гето на Гърмен, но не сега

Ако не блъснат до 18 юли незаконните постройки, блокираме кметство и пътища, заканват се протестиращи

Багери ще изравнят със земята незаконните постройки в ромския квартал „Кремиковци" на Гърмен. Това е сигурно, тъй като към момента са съборени доброволно само два строежа в махалата от всички 124 сгради. „Явно е, че няма желание от страна на ромското население за събаряне на незаконните постройки.

Първоначално, когато им бяха връчени поканите за бутане на къщи, в присъствието на отговорните институции започна събарянето на две от постройките, но след това спряха", разкри кметът на община Гърмен Минка Капитанова. Бутането обаче не може да се случи веднага, защото трябва да се спази процедурата. До момента са връчени точно 84 покани за доброволно премахване на собствениците на незаконни постройки. За половината от тях крайният срок за доброволно блъскане приключва на 15 юни.

Служители на Регионална дирекция „Национален строителен контрол" трябва да дойдат на място, да проверят дали заповедта им за доброволно премахване на постройките е изпълнена. Ако не е изпълнена, се правят нови протоколи. След това се изготвя оценка колко ще струва това събаряне. Канят се фирми, които искат да извършат събарянето. Прави се избор на изпълнител за принудителното събаряне. От РДНСК трябва да изпратят уведомително писмо, че за определен срок всички отговорни институции - ЧЕЗ, ВиК, полиция, общинска администрация, трябва да бъдат на място да подпомогнат бутането на строежите, тъй като трябва да бъдат прекъснати комуникациите и да се осигури достъп до самите сгради.

„Наясно сме с тромавата процедура по бутането на ромските къщи. Но искаме да видим, че има воля в отговорните институции това да се случи. засега не предвиждаме нови форми на протест. До 18 юли сме дали ултиматум държава и община да предприемат действия за събаряне на незаконните 124 постройки в ромския квартал и за изселване на нелегално пребиваващите там роми. Всяка вечер провеждаме мирни шествия срещу ромските набези и бездействието на държава и община.

Все още полиция и жандармерия пазят ромския квартал, засега няма напрежение", каза председателят на Инициативния комитет Иван Кременлиев. Ако до 18 юли, когато изтича ултиматумът на протестиращите, не се блъснат постройките, те ще блокират кметството в Гърмен и пътищата в региона.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай