След 40 години: Извинявай, Джон Ленън!

Убиецът завиждал на парите и славата му

След 40 години: Извинявай, Джон Ленън! | StandartNews.com
  • Убиецът завиждал на парите и славата му

На 8 декември 1980 година в Ню Йорк е застрелян великият музикант и основател на легендарните "Бийтълс" Джон Ленън. Убиецът му - Марк Чапмън, е негов умствено разстроен фен. Отбелязваме 40 години от безумната постъпка на един психопат.


Автограф и пет куршума
Във фаталния ден Чапмън пресреща Ленън, когато той излиза от дома си в Манхатън и взема автограф върху албума "Double Fantasy". Срещата е запечатана от намиращ се наблизо фотограф. Чапмън остава край Дакота билдинг, където живеят Ленън и Йоко Оно. В 22, 50 лимузината на съпрузите се връща от студиото, където са записвали сингъла Walking on Thin Ice. Първа от колата излиза Оно, следвана от Ленън. Чапмън е недалеч от входа. Когато Джон минава покрай него, той го посреща с вика "Мистър Ленън" и докато певецът се обърне, Чапмън изстрелва пет куршума. Един пропуска целта, но другите четири пронизват Джон. Фаталният прекъсва аортата. Ленън прави шест крачки, влиза в портиерната и, падайки, промълвява: "Прострелян съм, прострелян съм." Чапмън остава неподвижен с 38-калибровия си револвер в ръка. Той му е отнет от Хосе Пердомо, който с крясък го пита: "Какво направи, какво направи?" Чапмън спокойно отговаря: "Току-що убих Джон Ленън", след което сваля палтото си, завива краката си с него, изважда книга и започва спокойно да чете. Полицията пристига след няколко минути и го намира със "Спасителят в ръжта" в ръка. Полицаите откарват все още живия Ленън в болница, но усилията да бъде спасен са напразни - той вече е загубил 80 процента от кръвта си и умира едва 40 години и два месеца.
40 години по-късно Марк се извини на Йоко Оно по време на изслушването му от комисията по условно освобождаване. За 11-и път петицията на Марк бе отхвърлена през август. "Исках да стана известен и изпитвах огромна завист към славата и богатството на Джон Ленън. Но това беше ужасно егоистична постъпка. Искам да се извиня на Йоко Оно и за цялата болка, която й причиних. Не мога да спра да мисля за това", са някои от думите на Марк Чапмън в протокола. След убийството е признат за вменяем и е осъден на доживотен затвор.

Йоко Оно се страхува и до днес
Йоко Оно разкрива, че е супер внимателна след убийството на Джон Ленън. "Оттогава се чувствам така, сякаш съм животно, което някой ловец дебне. Като сърна. Когато излизам навън или дори когато си стоя в апартамента, винаги съм нащрек. Трудно ми е да мисля за Чапмън - най-вече, защото той не смята, че е извършил нещо лошо. Пълна лудост. Беше въпрос на късмет, че не уби и мен", каза в интервю Оно, която и до днес се страхува от убиеца на Ленън.

Къщата с призраците
В Дакота билдинг през 1973-а, търсейки спасение от грохота на световната слава, се нанасят Джон Ленън и Йоко Оно. Тук се ражда синът им Шон и пред входа на същата тази сграда Марк Чапмън убива една от иконите на XX век. Сградата на ъгъла на 72-а улица и Сентръл парк уест в Западен горен Манхатън не прилича на никоя друга. Дакота, както я наричат нюйоркчани, е от първите луксозни жилищни кооперации в Ню Йорк. Построена е през 1880-1884-а на грешния бряг на Сентръл парк - западния, по онова време напълно пуст и все още извън града. Сградата била толкова далеч на запад от сърцето на стария Ню Йорк, че метафорично я броели в западните щати - все едно била в Дакота. Пък и собственикът Едуард Кларк изпитвал романтични чувства към Дивия Запад и напълно одобрил прякора на кооперацията. Днес, 130 години по-късно, адресът на сградата е най-престижният и ексклузивен в Ню Йорк. Тук са живели хората от фамилията Стейнуей, най-известните производители на пиана, великият композитор Пьотр Илич Чайковски, кинозвездата от немите филми Лилиан Гиш, Рудолф Нуреев, Ленард Бърнстейн, Лорън Бакол, Боно от U2 и още от най-големите звезди на последните два века. Много са и тези, на които е отказана продажбата на апартамент без обяснения - Антонио Бандерас и Мелани Грифит, Шер, Мадона.
Всъщност стотици живущи в Дакота билдинг се кълнат, че са виждали духове и призраци. Самият Ленън няколко пъти споделя с Йоко, че среща бродеща из коридорите плачеща жена, която никой друг не вижда. Всичко това е вписано в мистично-романтичния ореол на сградата.

Пол Маккартни:
Често сънувам Джон

От някогашната култова ливърпулска четворка днес са живи само двама - Пол Макартни и Ринго Стар. Няма човек по света, който да не е чувал за съдбата на Джон Ленън, а преди няколко години Джордж Харисън почина след тежко заболяване. Оказва се, че Пол Макартни редовно е спохождан в сънищата си от Джон Ленън, сподели самият той в "Късното шоу" на Стивън Колбер. "След като през годините сме имали толкова силна и дълбока връзка, това е естествено. Обичам, когато някои хора ме спохождат в сънищата ми.Сънувам и групите, в които съм свирил, но тези сънища винаги са смахнати. Но когато ми се привиди Джон, сънят ми е хубав!". Пол отрича, че някога с Джон са били врагове. "Ние бяхме големи приятели с Джон и това не се забравя лесно. Между нас имаше нещо супер специално!", довери се пред Стивън Колбер сър Пол.


“Емпайър стейт билдинг” светна в синьо за юбилея му

"Когато отидох в училище, ме попитаха: Ти какъв искаш да станеш, когато пораснеш? И аз написах: Щастлив. Те ми казаха, че не разбирам задачата, а аз им казах, че не разбират живота." Това определено е един от най-смислените цитати на Джон Ленън. По повод на рождената му дата "Емпайър стейт билдинг" в Ню Йорк бе осветена в синьо в навечерието на 9 октомври. На тази дата легендарният музикант щеше да навърши 80. По повод на годишнината неговата сестра Джулия организира серия от специални събития в родния му Ливърпул. Мисис Беърд е пазител на оставеното наследство и нарича брат си "истински достоен син на Ливърпул". "Джон винаги се е борил против войната и винаги е проповядвал равенство и разнообразие - все неща, с които сме стигнали до никъде и за които непрекъснато говорим и днес", казва тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай