Скандалът с чалгата стигна до Острова

"Пайнер" върти песни в подкрепа на Борисов, пише "Икономист"

Скандалът с чалгата стигна до Острова | StandartNews.com

И англичаните вече знаят какво е чалга. Авторитетното британско списание "Икономист" запознава читателите си, че тя е "еклектичен микс от ориенталска, поп- и денс музика, отличаваща се с оскъдно облечени изпълнителки и текстове със сексуален акцент".

Анализ на изданието надълго и нашироко разказва за скандала с европарите за "Пайнер". "Евросубсидиите няма да бъдат използвани за силиконови гръдни импланти. Необичайното обещание вероятно не е, каквото се очаква да се чуе от компания, получила почти 1 млн. евро от фондовете на ЕС. Това е и начинът по който президентът на "Пайнер Медиа" Митко Димитров защитава спечелването на субсидията", започва статията, цитирана в БГНЕС.

На читателите е обяснено, че "Пайнер" е звукозаписна компания и собственик на три тв канала, която получава значителната субсидия, предназначена по принцип за стимулирането на малкия и средния бизнес.

"Икономист": Половината българи боготворят чалгата

Отношението към чалгата в България е силно поляризирано - половината българи я боготворят, а останалата половина я мразят. "В чий чудовищен мозък се е родил този жанр?", пита риторично литературният критик Митко Новков. Театралният режисьор Теди Москов пък предлага държавата да обложи с данък чалгата, чиито изпълнителки с вид на порнозвезди пеят за гангстери и пари.

Еврокомисията поиска от България да разследва "как и по каква схема - в разрез с правилата - евросубсидията е достигнала до "Пайнер". Отговорът на българските власти бе, че "от формална гледна точка, всичко е точно".

"Икономист" припомня, че преди време ЕС замрази над половин милиард евро еврофондове за България заради корупция и лош мениджмънт на субсидиите. Въпреки всичко някои наблюдатели защитават решението с обяснението, че еврофондовете се разпределят предимно на базата на финансови и икономически критерии, а не въз основа на морални и културни такива.

Според президента на "Пайнер" парите ще бъдат изразходвани за ново техническо оборудване и разкриването на минимум 30 нови работни места. Тв продуцентът Георги Иванов казва: "Ако представеният от тях бизнес план е добър, защо да не получат субсидията?"

Икономистът Георги Ангелов пък вижда като основна причина "Пайнер" да получи парите обстоятелството, че българското правителство търси повишаване на процента на усвояване на еврофондовете, а не толкова качественото им разпределение.

Обаче само добре инвестираните субсидии ще повишат конкурентноспособността в България, което ще спомогне за реализиране на икономически растеж. А "Пайнер", според Ангелов, не е такъв проект.

Пускат песента "Гербер" в подкрепа на Борисов

"Пайнер", казва той, е монополист в своя бранш на пазара в България и е в доста по-изгодна позиция в сравнение с други фирми, които наистина се нуждаят от евросубсидии. Дискусията по случая се пренесе на политическо равнище, защото президентът на "Пайнер" Митко Димитров е един от основателите на управляващата партия ГЕРБ, което поражда съмнения дали евросубсидията няма да бъде използвана за предизборни концерти.

Въпросът бе повдигнат от бившият премиер Сергей Станишев, но президентът на "Пайнер" отрече възможността това да се случи. "Пайнер" обаче напоследък пусна няколко чалга песни в подкрепа на ГЕРБ и настоящия премиер Бойко Борисов.

Една от тези песни е "Гербер" - дума с двояк смисъл, пише в заключение "Икономист". "Гербер" означава и цвете, но и поддръжник на партията на премиера Борисов ГЕРБ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Рени
Коментирай