Ситнилски аут от Темида

Притискал магистрати да гласуват за него, уреждал приближени с постове

Ситнилски аут от Темида | StandartNews.com

София. Камен Ситнилски ще бъде отстранен завинаги от съдебната система у нас. Това ще стане до края на годината, научи "Стандарт". Бившият зам. главен обвинител е манипулирал избора на прокурорската квота за ВСС през септември 2012 г. Дисциплинарката срещу него вече е събрала достатъчно доказателства.

По време на проверката срещу Ситнилски редица обвинители свидетелствали, че тъкмо той е човекът, разпределял постове в прокуратурата и уреждал свои приближени на ключови позиции. Това са признали и част от 288-те делегати, участвали в изборното събрание за ВСС в края на септември 2012 г. Израстването в кариерата за повечето прокурори било невъзможно без намесата на Ситнилски, обяснили обвинителите.

Камен Ситнилски и колегата му Румен Боев бяха избрани за членове на ВСС от прокурорската квота с таен вот на 21 септември 2012 г. при доста спорни обстоятелства. Въпреки очакванията, че никой няма да бъде избран от раз, двамата влязоха в съвета още на първи тур, при това с внушително мнозинство от 167 и 158 гласа. При балотажа за другите двама кандидати от прокурорската квота 120 от делегатите подкрепиха настоящия шеф на бюджетната комисия във ВСС Михаил Кожарев и прокурор номер 1 на Благоевград Елка Атанасова. Веднага след гласуването се заговори, че

изборът на Ситнилски е уреден

Първо плъзна слухът, че в края на мандата си като главен прокурор Борис Велчев е бил притискан да препоръчва Ситнилски като свой човек. След това през лятото на 2013 г. лъсна фактът, че в съдебната система има нещо по-гнило и от скандала "Красьо Черния", който тече от години.

Изненадващо на 28 юни сутринта по имейлите на централните медии бе скандален изпратен запис на Ситнилски, Боев и двама твърде противоречиви магистрати - хасковския окръжен обвинител Иван Ванчев и апелативния прокурор на Бургас Емил Христов. Разговорът между четиримата бил непосредствено преди избора на прокурорската квота за ВСС. Мистериозният файл бе от поща [email protected] с изпращач "Naiden Boikov", придружен с лаконичното: "Истината винаги излиза наяве". В самото съдържание на мейла пишеше: "Искате да станете някакъв в съдебната система? Редови магистрат? Началник на районно ниво, тарикат на окръжно или обитаващ висшите етажи, решаващи съдбите на хората, при всички положения ще ви е необходима една целувка. На ръка. Ръката на Камен Ситнилски - боса във ВСС". Към бележката бяха приложени записи на

разговори от реални СРС-та

Първото е с номер 017.08.2012. На него службите са документирали среща между Иван Ванчев и Емил Христов в ресторанта на хотел "Рич" на брега на морето между Равда и Несебър. По време на срещата Ванчев от мобилен телефон с номер 0889661160 набира зам. главния прокурор тогава Камен Ситнилски на GSM с номер 0884110122. Двамата провеждат завоалиран разговор, от който се разбира, че "всичко е точно" и Ситнилски може да бъде сигурен за избора си през септември.

При второто СРС Ванчев от мобилен номер 0884110084 се обажда на Христо Горчев - председател на Районния съд в Свиленград, на номер 0884733338. Казва му, че "тяхната група се организира при предстоящите избори за членове на нов Висш съдебен съвет от квотата на прокуратурата да изберат Камен Ситнилски и Румен Боев". На 19 септември - 2 дни преди гласуването, Ванчев отново звъни от GSM 0889661160 на Румен Боев на мобилен номер 0888722895. Двамата обсъждат предстояща среща в ресторант"Барбадос" София със свои близки магистрати с цел довършване на подготовката за манипулиране на делегатското събрание на прокурорите и избирането на Ситнилски и Боев за членове на ВСС. Обсъждат също така какво са свършили междувременно по този въпрос и какви са очакваните резултати. Магистратите непрекъснато сменят GSM-ите си. Само

Ванчев ползва 6 различни номера

Прихванати са и още два разговора непосредствено по време на гласуването и малко след това между Ванчев и близката му приятелка - окръжната съдийка на Хасково Миглена Тянкова. Двамата обсъждат как тече гласуването и получените резултати. Името на Иван Ванчев нашумя през 2011 г., когато тогавашният прокурор номер 1 Борис Велчев поиска уволнението му, защото следял и подслушвал висши магистрати. Оказа се, че Ванчев наел частен детектив, за да следи приятелката си Тянкова, която по онова време е председател на Окръжния съд в Хасково. Така записал нейни срещи с членове на ВСС и с висши съдии. ВСС намали заплатата му за шест месеца, но наказанието бе отменено от петчленен състав на Върховния административен съд като незаконосъобразно. Другият участник в разговора Емил Христов пък бе проверяван от Етичната комисия на ВСС заради

връзки с криминално проявени лица

и чадър над тях. В Бургас и региона се говори, че обвинителят е в доста добри отношения с местния наркобос Димитър Желязков-Митьо Очите. Официалните проверки по сигналите обаче приключиха без резултат.

Скандалът с изтеклите СРС-та възмути кадровиците на Темида и те разпоредиха дисциплинарка срещу Ситнилски. Самият той отказа да подаде оставка въпреки съветите на колегите си. Така се стигна до безпрецедентната досега процедура за отстраняването му като член на съвета. Подобен казус се разви и при скандала "Красьо Черния". Но тогава двама от членовете на съвета подадоха оставки, след като бяха уличени като негови близки. Ситнилски обаче се запъна и отказа да напусне сам. Затова преди дисциплинарната комисия да започне проверката си, той бе отстранен от ВСС с мотива, че има реална

опасност да оказва натиск

върху магистрати.

Казусът "Ситнилски" ще има развръзка след разпита на Борис Велчев. Окончателното решение ще бъде взето точно преди Коледа - на едно от последните за годината заседания на ВСС. Самият Ситнилски няма да има право да присъства. 24-мата кадровици на Темида ще преценят дали да бъде дисциплинарно уволнен. Запознати със случая коментираха пред "Стандарт", че след представянето на доказателствата почти 100% сигурно е, че Ситнилски ще бъде отстранен от съдебната система. Очаква се между 15 и 19 от членовете на ВСС да гласуват "за" освобождаването му. Прогнозата се базира на факта, че на 26 септември 15 от членовете на ВСС гласуваха временното му отстраняване от съвета. Петима бяха "против", двама се въздържаха.

Борис Велчев на кръстосан разпит

На кръстосан разпит при закрити врата ще бъде подложен конституционният съдия Борис Велчев. Той ще отговаря на неудобни въпроси по казуса "Ситнилски" на 4 декември. От показанията му ще зависи съдбата на бившия зам. главен прокурор.

Трима членове на ВСС участват в дисциплинарката срещу Ситнилски. Това са Галя Георгиева, Магдалена Лазарова и Васил Петров. Досега те изслушаха всички замесени в скандала. Последен остава експрокурор номер 1 Борис Велчев. В коридорите на Съдебната палата се говори, че Ситнилски е един от най-приближените на Велчев хора. Твърди се, че до избирането на Ситнилски и разиграването на лобистката схема с хасковския и бургаския обвинител се е стигнало с негласната подкрепа или умишлена незаинтересованост на Велчев - за да избегне натиск върху себе си. В прокурорските среди се говори, че някогашната дясна ръка на Никола Филчев - Ситнилски, е бил реалният ръководител в държавното обвинение, докато функциите на Велчев са били по-скоро представителни. Един от най-любопитните въпроси към ексобвинител номер 1 ще е точно този: кой реално е управлявал държавното обвинение и каква е била обективната йерархия по върховете на прокуратурата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай