Сирийски бежанец стана шивач в гърменско село

Сирийски бежанец стана шивач в гърменско село | StandartNews.com

Местните го приютиха в училището, направиха му и баня

Сирийският шивач. Така жителите на гърменското село Крушево наричат 28-г. Недим Джелал Асфур. Той вече над година се труди в шивашки цех в селището. Младият мъж бил магазинер в родината си преди да избяга от войната и бомбите. Много бързо обаче прихванал шивашкия занаят и сега е по-добър от много от жените във фирмата.

„Дойдох тук през 2013 г. с баща си, със семейството на сестра си. Те заминаха за Германия, аз къщо опитах, но в Гърция ме хванаха и се върнах обратно. Сега 5 г. нямам право да напускам България, но вече не искам да чуя за друга държава. Тук се чувствам много добре. Хората са добри, имам много приятели. Всичко ми харесва", споделя младият сириец.

Бившият кмет Явор Белов помогнал на младежа да си намери подслон. В началото той и роднините му живеели при съпрузите от Англия Ян Кенеди Додс и Лили Гилбърт. Щом родствениците му заминали, за Недим пригодили една от стаите в училището, в което отдавна няма ученици. Местните хора дори му направил баня, за да има всички нормални условия за живот. Сега сириецът работи, а вечер е с приятели на кафе. „Имаме му пълно доверие, той също вярва в нас. Това е най-важното. Приехме го като един от нас. Работлив, тих и скромен млад човек, нямаме никакви оплаквания от него", сподели бившият управник Явор Белов. Недим е убеден, че не иска да ходи в Западна Европа. Готов да остане и да живее в България, макар че роднините му са в Германия.

„За мен най-важно е да имам работа и спокоен живот, нещо, което тук го имам", уверява младият сириец.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай