Синтетични съединения на канабиса забавят растежа на туморите

Аналози на конопа помагат при лечението на рак

Синтетични съединения на канабиса забавят растежа на туморите | StandartNews.com

Синтетични съединения на канабиса забавят растежа на туморите

 

Учените от Университета в Пенсилвания са идентифицирали няколко синтетични и естествени съединения на базата на коноп. Естествените съединения почти не са сработили срещу раковите клетки, пише The Daily Mail. Но със синтетичните ситуацията коренно се променила. Става дума за съединения, които имитират структурата на природните канабиноиди, едни от основните съединения на конопа. Този подход напълно елиминира проблемите със закона, защото съединенията не са наркотични. Според резултатите от тестовете учените доказали, че всичките 10 синтетични съединения ефективно потискат растежа на раковите клетки.

Човешкото тяло има ендоканабиноидна система - набор от канабиноидни рецептори, които са част от централната нервна система. Тази мрежа е важна за поддържане на здравето на стомашно-чревния тракт. А ефективността на синтетичните канабиноидни аналози се обяснява с факта, че гореспоменатите канабиноидни рецептори са свързани с рака на червата.

Един от рецепторите, СВ1, в активна форма предотвратява растежа на тумори в червата. Вторият рецептор, СВ2, предизвиква обратен ефект, когато се активизира (туморите започват да растат). С помощта на синтетичните канабиноиди тези рецептори могат да бъдат манипулирани. Учените подчертават обаче, че сам по себе си конопът не е в състояние да победи рака.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай