Синодът реши: Симеон в молитвите като цар на българите

Синодът реши: Симеон в молитвите като цар на българите | StandartNews.com

Предложението е на дядо Николай, всички владици го подкрепиха

Симеон II ще бъде споменаван във всички молитви по храмове и манастири като цар на българите. Това реши Светият синод в сряда. Приближени до Сакскобургготски припомниха, че и досега свещеници споменават царя в молитвите си, но не е имало решение на Светия синод.

Предложението е било на Пловдивския митрополит Николай. Владиците са го гласували единодушно. "При извършването на обществени и частни богослужения във всички църкви и манастири в диоцеза на Българската православна църква да се споменава името на Негово величество Симеон II, цар на българите", решиха митрополитите. Те уточниха и всички варианти какво да изговарят божите служители по време на литургии в тази връзка.

Така на Великата ектения те ще казват "О благочестивом и христолюбивом царе болгарстем Симеоне", на Сугубата ектения - "Еще молимся о благочестивом и христолюбивом царе болгарстем Симеоне", на Великия вход: "Благочестиваго и христолюбиваго царя болгарскаго Симеона". "След което следва поменаването на народа и т.н., както и да се включи в последованието на Многолетието след "О Святейшем отце нашем", преди поменаването на народа", става ясно още от решението на владиците.

"Де факто Българската патриаршия признава Симеон Сакскобургготски за държавен глава на България, която обаче не е монархия, а република. С решението си де факто Светият синод приема, че България има двама държавни глави - цар и президент", коментира журналистът Горан Благоев. Близки до Симеон Сакскобургготски обаче уточниха, че има разлика между Цар на България и Цар на българите. По думите им решението на Светия синод не нарушава конституционния ред в държавата, то не означава, че България има едновременно цар и президент.

Споменаването на Симеон II от страна на Църквата като цар е почетно, така както и бившите президенти биват наричани в публични разговори "господин Президент", уточниха експерти. Това не значи, че държавата има двама или четирима президенти.

По църковните правила Симеон Сакскобургготски е цар от 1943 г., когато се възкачва 6-годишен на престола и управлява с регентство. Той е миропомазан и смятан за най-високопоставения православен мирянин в храма.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай