Сините сливи удариха джакпота. Ето как да се подсладите с тях

4 причини да ги включите в менюто си

Сините сливи удариха джакпота. Ето как да се подсладите с тях | StandartNews.com

Ето защо заслужават да ги включите в менюто си. 4 страхотни ползи

  • Сините сливи са много богати на витамини А, С, К

В тях се съдържа набор от ценни минерали, като калций, цинк, магнезий, калий. Съдържанието им на фибри е изключително богато и наситено.

  • Сушените сини сливи облекчават запека

Изключително богатото наличие на фибри в сините сливи ускорява метаболизма и движенията на червата. Фибрите подобряват толерантността на клетките към инсулина, като така регулират кръвната захар.

  • Помощник в отслабването

Ускоряването на метаболизма и движенията на червата имат редица ползи за освобождаването от излишната мастна тъкан. Според изследване, публикувано в Journal of Nutrition and Metabolism фибрите потискат апетита, като намаляват нивата на хормона на глада – грелин.

  • За здрави кости

Сините сливи са много богат източник на витамин К и бор, които са два ключови елемента за здравето на костите. Те играят важна роля в образуването на остеокалцин, протеин, който помага на калция да се свърже с костите.

 

Ароматно сладко на фурна

Продукти: 1 кг сили сливи, 350 гр захар, 1 каф. чашка оцет, 1 каф. чаша вода, 1 чаена, лъжица канела, 2-3 счукани карамфила

Приготвяне: Почистваме плодовете от костилките. Слагаме ги в дълбок съд, посипваме със захарта и ги оставяме да престоят около 10-12 часа. Изсипваме образувалата се течност и сливите в тава.

Прибавяме оцета, канелата, карамфила и водата. Слагаме тавата в загрятата фурна и печем на умерена температура, печем за около 30-50 мин. По време на печене може внимателно да разбъркваме.

Сладкиш с мак и масло от орехиПродукти: 2 1/2 ч.ч. брашно, 400 г сладко от сини сливи, 3 с.л. маково семе, 3 яйца, 1 ч.ч. захар, 10 г бакпулвер, 5 г ванилия, 1/2 ч.ч. масло, 5 с.л. зехтин, портокалова кора, орехи, пудра захар

За поръсване: 1 с.л. маково семе

Приготвяне: Яйцата се разбиват със захарта. Постепенно се добавят разтопеното масло и зехтинът.

Брашното се пресява и заедно с бакпулвера и маковото семе се добавят към сместа при непрекъснато бъркане. Слагат се портокаловите кори и ванилията.

Половината от сместа се изсипва в намазнена и набрашнена форма за кекс. Пече се до златист загар в загрята фурна на 170 градуса. След това отгоре се намазва със сладкото от сини сливи. Изсипва се останалото тесто и кексът се връща да се допече.

Когато се зачерви, се поръсва с натрошени орехи и се допича. Готовият десерт се поръсва с маково семе.

 

Плодова пита

Продукти: 700 г сини сливи, 6 яйца, 3 ч.ч. кафява захар, 3 ч.ч. брашно, 20 г бакпулвер, 2 пакетчета ванилия, 1 1/2 ч.ч. олио

Приготвяне: Яйцата се разбиват със захарта до получаването на гладка и пухкава смес. Към нея се прибавят брашното, бакпулверът, ванилията и олиото. Всичко се разбива много добре. Сместа се изсипва в кръгла тава, покрита с хартия за печене. Отгоре се разпределят нарязаните на четвъртинки, пресни сини сливи. Сладкишът се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 45 минути. Изважда се от фурната и се оставя да се охлади. По желание се поръсва с пудра захар.

 

 

Телешко с канела

Продукти: телешко месо - 600 г, масло - 100 г, лук - 1 глава, брашно - 20 г, захар - 1 с.л., канела, червен пипер, черен пипер, сол, сини сливи - 40 бр. сушени

Приготвяне: Месото се нарязва на парчета и се запържва. Изважда се и на негово място се запържват последователно лукът, нарязан на дребно и брашното, доматеното пюре и червеният пипер. Месото се връща обратно. Долива се хладка вода и се оставя да ври до омекване.

Прибавят се сините сливи, захарта, канелата и черният пипер. Телешкото задушено ври до пълното сваряване на месото и сливите.

 

 

Пестил

Продукти: сини сливи 3 кг.

Приготвяне: Пестилът е плодово пюре, сварено без захар и изсушено след това. Отлично узрели сини сливи се измиват добре, изчистват се от костилките, нарязват се и с малко вода се слагат да врят. Бъркат се непрекъснато, докато се получи гъста каша. Пестилът се изсипва в тава, постлана с намазана с олио хартия, на пласт с дебелина 1 см. и се изсушава от двете страни в слаба фурна, докато престане да лепне по пръстите. Като изстине, се навива на руло и се прибира на хладно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай