Синдикатите: "Български пощи" губи голям клиент

Синдикатите: "Български пощи" губи голям клиент | StandartNews.com

Синдикалната организация на съобщенията към КНСБ се готви за ефективен протест, обяви председателят й Георги Бочев. Опасенията на работещите в системата са, че се готви скрита приватизация на дружеството. Конкретният повод за протеста е договор за 46 млн. лв. с "ЕВН България ЕРП" и подизпълнител фирма "Ей Ес Пи", чието сключване, според синдикалистите, ръководството на "Български пощи" протака вече два месеца. Това е най-големият договор на "Български пощи", който е спасителен за държавното дружество, в което работят над 11 хил. души, категорични са синдикатите. Защо без отговор останаха две писма, в които беше изразена тревогата ни, пишат профсъюзите. От ръководството на "Български пощи" категорично отрекоха всичко това. На 16 януари проведохме среща заедно със зам.-министър Валери Борисов, на която бяха обсъдени всички теми, обясниха от там. На нея бяха обсъдени всички теми и синдикалната федерация се увери, е МТИТС няма намерения да приватизира пощите, посочиха още от дружеството. На тази среща от страна на синдикатите дори е била изразена подкрепа за ръководството на "Български пощи", коментираха още от там. Що се отнася до фирмата "Ей Ес Пи", ние имаме действащ договор до края на март, обясниха още от "Български пощи" и отказаха повече подробности.

Бавенето на договора няма никаква логика

Петър Миланов,
управител на "Ей Ес Пи" ЕООД

С "Български пощи" (БП) имаме сключен договор от 1 април 2011 г. и досега работехме много добре. През юли 2014 г. участвахме съвместно с БП като техен подизпълнител в процедура по ЗОП, обявена от "ЕВН България ЕРП", за инкасиране на парични суми в брой. Без нас БП нямаше как да отговори на условията, тъй като няма лиценз за инкасова дейност, няма бронирани автомобили и пр. През септември 2014 г. излязоха резултатите, спечелихме съвместно конкурса, който е на стойност 46 млн. лв. за 4 години. Всъщност това е най-сериозният договор на БП. През декември БП получиха покана за сключване на този договор с ЕВН, като съответно и ние трябваше да участваме като подизпълнител - нещо, което не се е случило до днес. А срокът изтече, поради което миналата седмица от ЕВН са изпратили официално писмо до БП, с което искат да им бъде предоставен договорът за подизпълнение съгласно ЗОП и проведената процедура, но от страна на БП досега има пълно мълчание. Може би интересът на БП е да не се сключи този договор, но ако това стане, БП още през март ще изпаднат в практическа неплатежоспособност.

Нямам обяснение защо е това бавене. Вариантите са два: или ръководството на БП вече не иска да сключи този договор с нас, или умишлено да бъдат намалени приходите им с оглед бъдеща приватизация на по-ниска цена, което не ми се вярва, тъй като в БП работят 11 500 служители.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай