Синдикати плашат с протести заради Кодекса на труда

Синдикати плашат с протести заради Кодекса на труда | StandartNews.com

София. С излизане от тристранката и протестни действия заплаши КНСБ, ако бъдат направени промени в Кодекса на труда, без да са съгласувани между социалните партньори. Преди дни БСК изпрати до вицепремиера Даниела Бобева 28 предложения за корекции в трудовото законодателство, които да направят пазара на труда по-гъвкав. Синдикатите обаче ги определиха кое от кое по-скандални. Сред исканията на бизнеса са премахването на класа за прослужено време в частния сектор, на 6-те заплати при пенсиониране на работници с над 10 г. стаж в едно предприятие, на платения годишен отпуск за жените, докато са в майчинство и др.

Призоваваме за спешно свикване на тристранката, на която да чуем ясно смята ли и държавата, че трудовото ни законодателство е препятствие пред растежа на икономиката, заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров. Синдикатът ще поиска среща и с ръководствата на БСП и ДПС, за да ги пита дали и те мислят, че това е проблемът на икономиката. "Хората трябва да знаят кой накъде ги води", коментира Димитров.

КНСБ започва срещи със свои членове по места, за да разясни до какво ще доведат предложенията на работодателите. Готови сме за радикален отговор, каза Пламен Димитров.

КНСБ предстои да консултира общи действия и с другия синдикат - КТ "Подкрепа", които също обявиха, че предложенията за промени в трудовите отношения са неприемливи.

КНСБ ще иска срещи и с политическите партии по повод изборите за Европейски парламент през май. На тях очакваме да чуем какви са вижданията на политиците по важни теми като доходи, заетост, данъци, заявиха от синдиката.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай