Синдикати и работодатели съгласни за актуализацията на бюджета

Синдикати и работодатели съгласни за актуализацията на бюджета | StandartNews.com

София. "Ние нямаме бюджет, който може да се изпълни в тоя вид, този бюджет трябва да се коригира. Всички опори на бюджета на Симеон Дянков рухнаха", каза изпълнителният председател на Българската стопанска камара Божидар Данев в предаването „Здравей, България!" на Нова телевизия.

Според Данев е важно да има контрол на бюджета и публичните разходи, тъй като досега не е имало такъв,  предвижданият заем не трябва да се харчи за социални разходи.

"Трябва да има налични средства, които да бъдат буфер при евентуални сътресения в икономиката в следните няколко месеца. В България задълженията на реалния бизнес са 220% от брутния вътрешен продукт – подобен феномен няма в нито една европейска страна. Всички негативи от икономическата криза държавата с лекота ги прехвърли върху бизнеса", обясни Данев.

Данев даде пример с очаквания ръст на БВП от 1,9 на сто, който в момента е едва 0,4%, оптимистичното очакване за нарастване на потреблението, прогнозната инфлация от 3,4%, при отчетена дефлация в момента.

"Малкият и средният бизнес беше смачкан през последните три – четири години", отбеляза още Божидар Данев.

Президентът на КТ „Подкрепа" Константин Тренчев определи вчерашното заседание като опит за свикване на Тристранен съвет и го нарече нелегитимен поради отсъствието на едната страна.

"Считаме, че ако искат от нас адекватен отговор трябва да изпратят материалите два три-дни преди заседанието на Тристранния съвет", посочи синдикалният лидер. Профсъюзите получили доста страници с числа едва час и половина преди заседанието.

"Не се съмнявам, че Дянков е оставил пълен погром. Начинът обаче, по който това се представя пред хората ме кара да мисля, че е политически незряло", каза Тренчев и добави, че начинът по който е станала актуализацията на бюджета е твърде далеч от нормалната процедура.

"Явно е, че държавата не върви. Тепърва предстои голямата катастрофа. Ситуацията в енергетиката е ужасна - става нещо страшно, а рухне ли тя ще повлече и това, което работи. Трябва да се сменят правилата, ако сменим само актьорите, пиесата е същата", коментира още президентът на КТ „Подкрепа".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай