Симеоновград иска бежанци

Търсят 2 млн. лв. за ремонт на стари казарми, сирийците ще намалят безработните

Симеоновград иска бежанци | StandartNews.com

Симеоновград иска бежанци от Сирия. За разлика от хората в Харманли, които се обявиха категорично против настаняването на бегълци на тяхна територия в сряда, градът на Марица предложи услугите си и гарантира гостоприемство за емигрантите, за които се търси място.

Това стана ясно на сесията на местния общински съвет. Без напрежение и дори с надежда в Симеоновград заявиха, че заради почти нулевата си икономика и високата безработица разкриването на тяхна територия на бежански център ще е дори шанс за града. Кметът Пейчо Стайков дори вече има план за действие. Идеята е сирийците да бъдат настанени в бившите казарми в града. Те са на обща площ от 140 дка.


От Симеоновград вече са изпратили предложението си във военното министерство, предстои актуване на терена. 5 декара от казармите Симеоновград иска за себе си, за ползване за цели на общината.


Център за подслон на бежанци може да се създаде в друга площ от казармите. Там има 2 сгради, подходящи за спални. Според изчисленията на кмета Пейчо Стайков средствата, които ще са необходими за козметичен ремонт на сградите, обзавеждането им и и оборудването на центъра, са около 1,5-2 млн. лв. Местните инженери вече са направили и сметката, че чисто технически реновирането ще им отнеме около 60 дни и след два месеца симеоновградчани ще са готови да посрещат емигрантите. Управникът пък разсъждава, че ако центърът е от затворен тип като този в Любимец, поне 100 местни хора ще имат шанс да започнат работа в него.


Другият вариант - отворен тип бежански лагер, като този край свиленградското село Пъстрогор, при който домуващите имат право да излизат навън, да пазаруват и да се разхождат, също не стряска симеоновградчани, защото очакват местните капанчета и магазини да дръпнат откъм оборот. Хората дори се надяват, че ако пристигнат бежанци с деца, малкото им градче ще живне.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай