Силно земетресение в Егейско море разлюля страната

Силно земетресение в Егейско море разлюля страната | StandartNews.com

София. Силно земетресение с магнитуд 6.5 по скалата на Рихтер се усети в цялата страна, пише Европейският средиземноморски сеизмологичен институт.

Епицентърът е бил извън България, някъде в Егейско море. Трусът е регистриран в 12,25 часа местно време или 9,25 часа европейско време и е определен на дълбочина 2 километра. Сеизмичната активност е била на около 257 километра от Измир в съседна Турция.

Малко по-късно е ималo два вторични труса в района - със сила 5.0 и 4.0 по Рихтер. Трусът беше усетен в почти цялата страна със сила около 3-3.5 по Рихтер, а по-силно - в южните райони.

Общо седем вторични труса са регистрирани в Егейско море до час и половина след силния земен трус с магнитуд от 6,5 степен, това сочи справка в сайта на Европейския средиземноморски сеизмологичен център. Повечето от земните трусове, регистрирани в Егейско море, са с магнитуд между 3 и 4 степен. Най-силният е бил с магнитуд от 4,3 степен, има трусове с магнитуд от 4,2 степен, 4,1, 4 степен и други.

До този момент няма данни за пострадали и нанесени щети на сгради в столицата, това показва проверка от районните администрации до момента, съобщиха от пресцентъра на Столична община.

Вследстие на труса има проблеми с мобилните телефони. Затруднено е избирането на мобилни телефони на някои от операторите.

Kметът на София Йорданка Фандъкова посети Националния сеизмологичен център, предаде Фокус. "Дойдох на място, в Националния сеизмологичен център, за да се запозная с информацията", каза Фандъкова. "Към момента няма данни за пострадали и щети на територията на София. Дежурни по райони са изпратени на огледи" - това каза кметът на Столична община Йорданка Фандъкова. 

Министър-председателят Пламен Орешарски следи ситуацията във връзка с усетеното в България земетресение. Премиерът държи постоянна връзка с вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев и с директора на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението" Николай Николов и получава своевременно информация. Премиерът призовава гражданите да запазят спокойствие.

По информация на дежурния в Министерството нa здравеопазването няма завишаване на обажданията в спешните центрове и болниците в района на Кърджали, Благоевград, Смолян, Сандански и Бургас. Засега в резултат на стреса от труса две жени са припаднали в Смолян и Петрич, двама хронични хипертоници са потърсили помощ в Кърджали.

Кърджали. МВР Кърджали : Няма подадени сигнали за жертви и сериозни материални щети след земетресението

Няма подадени сигнали за жертви и сериозни материални щети след земетресението, което се усети днес в Кърджали и областта, съобщиха от регионалния пресцентър на МВР.

До момента в оперативния дежурен център е съобщено за разрушен комин на сграда и паднала тухла върху автомобил в областния центтър. Паднал е и покрив на необитаема къща в Балабаново.

Екипите на ОУ „Пожарна безопасност и защита на населението" са на местата на произшествията. Извършва се оглед и на сградата на Историческия музей в Кърджали, където по първоначални данни има напукана колона и паднали витрини

Минути след официалната част на общоградския празник по случай 24 май силен земен трус разлюля Кърджали.Люлеенето бе регистрирано около 12.25 ч. и продължи няколко минути. Усети се доста силно и на първите етажи на жилищните сгради в центъра на града, а хората от 14- етажните блокове в кв. "Възрожденци" изскочиха навън ужасени. В този момент в Градската градина продължаваше празничния концерт.
Заради труса повече от 20 минути бяха прекъснати телефонните връзки.

Благоевград. Няколко секунди люлеене и падащи предмети уплашиха стотици жители на Благоевград, които живеят във високи блокове. Много от тях побързаха да излязат навън по стълбите. „Някои комшии слязоха с асансьора, макар да е опасно. В паниката не са се усетили да не го ползват. Люля доста дълги и силно. Уплаших се доста. Сякаш бяха два труса, вторият бе по-силен", разказа Виолета Стоилова, която живее на 7 етаж в панелен блок на благоевградския квартал „Струмско". Дори седящите на пейката пред блока усетили земетресението.

Хиляди пък празнуваха двойния празник на Благоевград на площада, но доста от тях също разбраха, че земята се тресе. не бяха малко тези, които напуснаха заведенията и оставиха кафетата си от страх да няма по-голямо люлеене. „По високите етажи вибрираше много яко. Вкъщи падна вазата от масата, лампата също се разклати силно. Затова и аз реших да сляза пред блока", призна млад мъж в квартал „Запад".

„Няма данни за пострадали и разрушения на територията на Благоевградска област. Всички дежурни от 14-те общини в региона ми се обадиха и ме увериха, че всичко е спокойно. Няма паника сред населението. Според специалисти при нас трусът е бил със сила между 3 и 4 по Рихтер", заяви областният управител на Благоевград Муса Палев. От Спешно – приемно отделение на МБАЛ – Благоевград съобщиха, че никой не се е обадил за ранени след труса в 12,25 часа. „Няма пациенти със сърцебиене или с други здравословни проблеми заради преживяния уплах при земетресението", увериха дежурните лекари.

В село Крупник местните жители също запазиха спокойствие, макар да ги раздруса здраво. Някои са напуснали домовете си, но няма паника. „Повечето вече се успокоиха и се прибраха вкъщи. При труса в Перник на 22 май преди 2 години бяхме по-изплашени, защото го усетихме по-силно", каза кметът на селището Григор Дуев. В селището на 4 април 1904 г. трус със сила 7,8 по Рихтер изравнява стотици къщи със земята, взема жертви, а десетки са ранени.
 

Атина. Очакват се още трусове в следващите 48 часа, предаде гръцката телевизия Skai. Телевизията съобщава, че след първия трус в 12,25 ч. със сила от 6,4 по Рихтер, в 12,31 ч. е последвал втори трус с магнитуд от 4,7 степени.



Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай