Ще се търси отговорност за наводненията

Ще се търси отговорност за наводненията | StandartNews.com

Сливен. Ще се търси отговорност на ръководителите на институциите, които са виновни за създалата се ситуация. Това обяви в сливенското село Крушаре министърът на земеделието и храните Десислава Танева. Тя отговори на въпрос за отговорността на държавата за наводненията по поречието на Тунджа.

Според Десислава Танева и МОСВ ще предприеме мерки, за да бъдат наказани онези, които не са се справили със служебните си задължения. Не е бил спазен графикът за източване на язовир "Жребчево". В началото на ноември обемът му трябвало да бъде 260 млн.куб.метра вода, а е бил 333 млн., което е много повече от предвиденото по график, каза министър Танева.

"Стандарт" първи съобщи, че "Напоителни системи"-Сливен са поискали източването на 60 млн.куб.метра вода от язовир "Жребчево" през месец октомври. Екоминистерството обаче дало разрешение само за 10 млн.куб.метра вода.

Земеделските производители, чиито площи са пострадали на 100 % от наводненията, ще бъдат обезщетени от държавата, каза Десислава Танева. Всеки производител трябва да подаде необходимите документи в областната дирекция "Земеделие и гори" и да получи полагащата му се държавна помощ. Министър Танева съобщи, че ще се водят преговори през новия програмен период да има компенсации и за стопаните, които са изгубили животни заради природни бедствия. На среща с министър Танева в Крушаре дойдоха десетки земеделски производители от региона. Повечето от тях се оплакваха за унищожена реколта следствие на наводненията. По поречието на Тунджа са пострадали много насаждения от праскови, научи "Стандарт".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай