Щателни проверки в магазините по празниците

Публикуват черен списък с фирми, които често нарушават наредбите по безопасност на храните

Щателни проверки в магазините по празниците | StandartNews.com

София. Служители от Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) започват масови проверки по магазините. Това съобщи изпълнителният директор на БАБХ проф. Пламен Моллов на специална пресконференция. Инспекциите стартират на Никулден и ще продължат до Ивановден.

Специалните екипи и дежурни инспектори ще бъдат на разположение 24 часа, обясни Моллов и уточни, че 267 инспектори ще се грижат за безопасността на храните по време на празничните дни. На телефон 0700 12299 гражданите ще могат да сигнализират за нарушения. Важно е да се отбележи, че всеки сигнал трябва да съдържа вид и наименование на храната, името на производителя, партиден номер, срок на годност, както и име на обекта, от който е закупена.

"Проблемът с качеството и безопасността на храните изисква общи усилия, за да бъде ефективен контролът. Ролята на всички е важна, защото агенцията няма възможност да покрие всички точки", обясни проф. Моллов.

От извършените проверки днес 115 кг риба от цялата страна ще бъде унищожена. Продължават проверките в обекти за производство и съхранение на риба, пазари, обекти за търговия, хипермаркети, заведения за хранене. Основните акценти на празничните проверки са свързани с контрола, хигиената, документацията за произхода, както и личната хигиена на персонала, стана ясно от БАБХ. Инспекторите препоръчват да внимаваме с амбулантните търговци, които продават риба.

Проверки ще има и на Студентския празник, както и по Коледа и Нова година. Там се изисква специфичен контрол по търговските обекти, складове и цехове за преработка, уточни шефът на агенцията.

Контролът не е кампаниен, а основният мотив за извършването му е завишеният риск от струпването на хора и покупко-продажбите, свързани с нелоялни доставчици на хранителни продукти, които подменят документи и търговски марки, категоричен бе Моллов. И изтъкна, че нарушенията зачестяват по време празниците.

"Целта е да се гарантира безопасността и сигурността на гражданите. Проверките имат и превантивна цел, защото при наличието на завишен контрол, търговците и доставчиците са по-внимателни", каза още той.

Сериозен анализ на контролната дейност на БАБХ се прави в момента, стана ясно от пресконференцията. Сайтът на агенцията ще бъде променен и на него ще има черен списък на фирми, за които е установена повтаряемост на негативните резултати от проверките.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай