Шотландското уиски бие рекорди

Продажбите на шотландско уиски в чужбина нараснаха през 2019 г. с над 4% до 4,9 млрд. паунда (около 6,73 млрд. долара)

Шотландското уиски бие рекорди | StandartNews.com

Количествата изнесено по света шотландско уиски, или "скоч", както е известно то по света, са се повишили през миналата година до рекордна стойност, подкрепени най-вече от истински бум при продажбите в страни като Тайван и Индия. Това компенсира опасенията, свързаните високите мита и причинената от Брекзит несигурност, предаде Ройтерс.

Продажбите на шотландско уиски в чужбина нараснаха през 2019-а година с над 4% до 4,9 млрд. паунда (около 6,73 млрд. долара).

Съединените щати останаха най-ценната дестинация, увеличавайки вноса на шотландско уиски с 2,8% до 1,1 млрд. паунда въпреки въведените през октомври високи американски мита за малцово уиски и за някои ликьори. През миналата година САЩ обявиха, че налагат мита от 25% върху вноса на редица европейски продукти, включително шотландско уиски, като наказание за незаконните държавни субсидии на ЕС по отношение на самолетостроителната компания "Еърбъс" (Airbus).

Асоциацията на производителите на шотландско уиски (SWA) заяви, че този ход е довел до спад на износа за Съединените щати с една четвърт през последните три месеца на 2019 година в сравнение с предходната година.

"Митата засягат силно производителите, особено малките дестилиращи компании", посочи главният изпълнителен директор на SWA Карън Бетс. "Сега някои се питат как могат да продължат да изнасят за САЩ, дали могат да създадат алтернативни пазари, което не е нещо, което може да се направи бързо, и ако не, как бизнесът им ще се справи", допълни той.

Говорител на правителството на Обединеното кралство заяви, че американските мита не са в полза нито на Великобритания, нито на ЕС или на САЩ. "Ние повдигнахме въпроса на най-високите нива на администрацията на САЩ, включително и при президента", заяви говорител на британското правителство.

Рекордният износ на шотландско уиски през миналата година се дължи най-вече на ръст на експорта към Тайван с 22% и към Индия - с 19,7%.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай