Шефът на КАТ: Няма как да сме на всяко кръстовище

Шефът на КАТ: Няма как да сме на всяко кръстовище | StandartNews.com

Има създадена организация във връзка с месеца на абитуриенските балове. Това каза Бойко Рановски, комисар от Главна дирекция „Пътна полиция" по време на пресконференция, на която бяха представени новите регистрационни талони за автомобили, предаде „Фокус".

Той обясни, че има разпоредени редица мероприятия, както от „Пътна полиция", така и от „Охранителна полиция". По думите му част от мерките ще бъдат свързани с обезпечаване сигурността около учебните заведения и местата, в които ще празнуват абитуриентите. „Ще има насищане с полицейски служители. Надяваме се инцидентите да бъдат по възможност по-малко. Полицай на всяко кръстовище няма как да бъде поставен. С контролната дейност и с превантивните кампании се надяваме, че нашите послания ще достигнат до повече водачи, за да осъзнаят и да преосмислят поведението си на пътя", подчерта Бойко Рановски.

Във връзка със случая в с. Яхиново, в който 5 души загинаха след тежко ПТП той коментира: „Водачите, след като получат свидетелството, спокойно могат да управляват автомобил. Въпросът е, че те са неопитни, не могат да осъзнаят бързо ситуацията, която възниква на пътя и се стига до тежки инциденти". По думите на Рановски промени в обучението на шофьори задължително ще бъдат предложени, но това е в компетенцията на Министерство на транспорта.

Издаването на новия образец контролен талон за автомобилите с повече данни за превозното средство започна от днес. В новите малки талони, които се състоят от две части, вече присъстват почти всички данни от големия талон, най-ключовите от които са тегло, технически допустима маса, разрешено тегло на ремаркето, ако има такова, натоварвания на оси в зависимост от превозното средство, вид гориво, мощност на двигателя; брой места за сядане и т.н. Комисар Рановски направи важното уточнение, че подмяна на документите не се налага.

Бойко Рановски подчерта, че новите талони са много по-добре защитени от подправяне, като има холограми и защитни елементи с мастило, което сменя цвета си. "Старото свидетелство беше с по-малко защити, много лесно се подправяше от недобросъвестни граждани", посочи Рановски.

Новият образец ще се издава за всички моторни превозни средства, регистрирани от днес нататък. Всеки, който смята, че талонът с по-подробни данни му е нужен, може да смени стария си с новия. Цената на новия документ е същата – 9 лева, като при смяната няма да е нужно да се представя автомобила.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай