Шедьоври от Ренесанса пълнят музеите ни

Шедьоври от Ренесанса пълнят музеите ни | StandartNews.com

150 академици аплодираха Вежди Рашидов в Париж

Шедьоври от Ренесанса от фондовете на Лувъра може да гостуват в специална експозиция в българските музеи и Национална галерия "Квадрат 500". Това стана ясно вчера по време на посещението на културния министър Вежди Рашидов в Париж. Там той участва в престижна международна конференция, посветена на впечатляващата българска изложба "Епопея на тракийските царе".

Министърът беше аплодиран от над 150 академици, професори, учени и изследователи от седем държави в най-представителната зала на Френската академия на науките, съобщиха от културното ведомство.
"Аплодисментите са за това, което Вежди Рашидов постигна с влизането на България в Лувъра, с огромния успех на българската изложба "Епопея на тракийските царе", заяви Мишел Зенк, постоянен секретар на Академията. Той посочи като забележителен успех изградената с евросредства и открита наскоро в София Национална галерия "Квадрат 500", показваща богатството на българския талант и наследство. "Горд съм, че историята на Лувъра минава през българската култура", написа в Златната книга на Академията Рашидов.

Малка България е дала на Европа и на света големи таланти в изкуството и културата, каза културният министър. "И сега изложбата ни в Лувъра е още едно потвърждение, че съкровищницата на нашата страна ни реди на най-достойно място в европейското семейство", допълни той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай