Шатката и Хосе се измъкнали със синя лампа

Гватемалецът избил дупка в стената, за да стигне до колата

Шатката и Хосе се измъкнали със синя лампа | StandartNews.com

София. Кола със синя лампа е извела Николай Николов-Шатката и гватемалеца Хосе Мартинез от Софийски централен затвор. Това съобщи зам.-министърът на правосъдието Илия Ангелов.

Бягството стана на 30 април. Тогава от небето се изля пороен дъжд, който улеснил затворниците. В късния следобед Опелът "Астра" със затъмнени стъкла и синя лампа влиза в двора на затвора.

"Допускам, че служителят, който е извършил пропускателния режим, не е отишъл да провери личната карта на шофьора, а той само си я е показал през прозореца", предположи Ангелов. Постовият само записал номера на колата, която била управлявана от униформен. Той показал служебна карта на МВР и влязъл под претекст, че отива към конвойните помещения. Опелът напуснал затвора 35 минути по-късно през същия портал, без служителят на входа да е видял затворници в него.

За да стигне до двора, където чакала колата, Мартинез избил дупка в стената на работилницата в паровата централа, където работел. След това срязал решетка и се озовал в двора на ареста. Достъп до зоната имал и Шатката, който излежаваше 20-годишна присъда за убийство. Ангелов опроверга информацията, че двамата нямали право да работят в парното помещение. Работата на Шатката била награда от прокуратурата за свидетелските му показания по делото "Килърите 3".

Иван Гюров-Шливата пък успял да избяга от бургаското общежитие, като дори не се е задействала алармена система.

Уволнения заради бягството

Двама постови служители ще бъдат уволнени заради бягствата от затворите в София и Бургас.
Това стана ясно при представянето на междинните резултати от проверките в местата за лишаване от свобода. Срещу други 11 са образувани дисциплинарни производства. С порицание ще бъде наказан директорът на Софийския затвор. Предприети са и мерки относно пропускателния режим след бягството в София. "Органите на реда ще проверяват документите на всяка една кола, влизаща в рамките на затвора", каза зам.-министър Илия Ангелов.

Освен тримата още един е успял да избяга от затворите тази година. Над 70 души са преодолели мерките за сигурност в последните 5 години. Шестима от тях все още не са открити. Мартинез, Николов и Гюров са сред тях. Илия Ангелов каза, че е "железен" и няма да отстъпи пред решението надзирателите вече да работят на 12 часови смени.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай