Шампион по щанги пазел свинеферма

Шампион по щанги пазел свинеферма | StandartNews.com

Ивайло Филев стъпи на европейския връх леко изненадващо. Щангистът от Исперих зарадва цяла България с титлата си в кат. до 62 кг от шампионата на Стария континент в Тел Авив. За своите 27 години тежкоатлетът доста е видял от живота. Но както сам казва, научил е основния урок - човек никога не трябва да се отказва.

Филев губи баща си още като ученик. Става жертва на грандиозния гаф преди олимпиадата в Пекин 2008, когато с допинг гърмят всичките 11 национали при мъжете и жените. Така остава извън спорта за четири години. Налага му се да оцелява, работейки като пиколо, пазач в свинеферма, охрана в общината на родния си град, даже и куриер. "Тогава ми беше най-трудно, защото за 1 месец трябваше да науча цяла София", спомня си Ивайло.

След толкова житейски препятствия не иска да изглежда като герой. "Не мога да кажа кога ми е било най-трудно. Бях малък, когато загубих татко. Не беше леко и когато наказаха отбора. Няма как да степенувам. Чувствата са смесени, преживените неща са различни, но по един и същи начин са тежки", споделя европейският шампион. През 2005 г. Филев се разболява от хепатит. Тренировките при тази болест са абсолютно забранени. Спира за една година. "Диетата обаче е толкова стриктна, че не всеки би я издържал - няма сол, няма подправки, няма сладко", разказва щангистът. Всичко е ужасно безвкусно, но Ивайло удържа шест месеца. Успява да се излекува и отново се захваща с любимия спорт.

По време на четиригодишното наказание винаги, дълбоко в себе си е вярвал, че ще се върне на подиума.

"През цялото това време сам си давах кураж, защото е по-трудно да се боря с живота, отколкото с щангата", откровено споделя националът. След прословутия случай с допинга всички са афектирани, изнервени, разочаровани. В такива моменти емоцията взима връх. Сега не иска да се връща назад във времето и да прави коментари. Единственото, което споделя, е, че истината за скандала я знае само онзи, който го е направил. Вярва, че има сила, която рано или късно ще ти помогне или пък ще ти върне, ако нещо си сторил на другите хора. И затова се старае да бъде добър човек. "Съдбата се оказа благосклонна към мен, защото ако бях останал в Азербайджан, можех да изгоря отново", казва Филев. Както е известно, в каспийската страна наскоро 9 души бяха обвинени в използване на забранени вещества, а Ивайло преди години се пробва там. "Бяха ме взели за известно време, за да видят какви постижения ще мога да направя. Минах пробен период, но не ме одобриха. Сега не съжалявам. Там ми помогнаха да напредна малко в резултатите. Беше някакъв старт. Патриот съм, но тогава беше толкова тежък момент за мен. Иначе никога не съм мислел да емигрирам", разказва днес за преживелиците си щангистът.

Доволен е, че се е захванал със спорта, защото "сега не е ясно какъв човек щях да бъда. Можеше да съм пропаднал. Спортът променя, учи на дисциплина и уважение". Освен вдигането на тежести обаче не е упражнявал друг спорт. "Бях на 11 години, когато започнах в залата в Исперих. Един приятел ме накара да се пробвам. И щангата плени сърцето ми. Сега искам да благодаря на страшно много хора - на треньора, който ме откри, на сегашният ми наставник Алан Цагаев. На ръководството на федерацията, която ми повярва и не ме остави. Страх ме е да не забравя някого", казва още Филев. Признава, че не желае да говори за личния си живот. Има три сестри, като едната вече е омъжена. Има си приятелка и мечтае за семейство. "Но повече няма да ви кажа", с усмивка настоява Иво. Мечтите му в спорта обаче не са свързани с рекорди, а само с медали. "Постиженията идват с тренировките. Всяко състезание е само за себе си, а и има сериозен риск от контузии, които могат да те извадят от строя. Затова да мислим едно по едно", казва още шампионът, който със златото от Израел вече има в спортната си визитка 5 евротитли в различни възрастови групи. Няма ритуал преди старт. Просто се съсредоточава за дадения опит. Търси спокойствието и затова релаксира с разходки. "Винаги търся някоя, горичка, някое чисто и хубаво място". Слуша всякакви стилове музика. Не робува на компютъра, но като всеки млад човек умее да сърфира в мрежата. Следващото голямо предизвикателство за Филев е световното първенство в Казахстан през есента.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай