Шамара, който гали властта

Шамара, който гали властта | StandartNews.com

София. Лошото момче Мишо Шамара е неузнаваемо. Твори пламенни речи, не използва цинизми, уважава възрастните хора. Истинско пионерче, което се готви да стане комсомолец. От идол на разхайтени тийнейджъри той стана верен поддръжник на сегашното правителство. И любимец на хиляди баби и дядовци. Истинското му име е Михаил Михайлов. Роден е в морската столица Варна на 27 декември 1972 г. Първият му пробив в музиката е проектът "Гумени глави". През 1994 г. са продадени 120 000 копия от албума "Квартал 41". Варненският рапър е най-известен с вулгарните си текстове, клипове, демонстриращи охолен начин на живот, и с това, че бе един от най-върлите критици на управлението на Бойко Борисов.

След началото на протестите срещу кабинета "Орешарски" той се превърна пък в един от най-върлите защитници на сегашната власт. Шамара ненадейно започна да се появява на контрапротестите и да държи пламенни слова в защита на кабинета, надъхвайки народа да защитават властта. След появата му той бе определен единодушно и като лице на контрапротеста, съставен главно от преминали разцвета на силите си избиратели на БСП. Михайлов, който се пъне да се превърне в новия Веско Маринов, дори се включи и в едно от събиранията пред дома на бившия премиер в Банкя. Артистът скандираше наравно с другите "Бойко, върни се на работа." Шамара дори направи специална пресконференция в защита на актуалното правителство, на която главно оплю Борисов.

Самият Михайлов призна преди време, че е бил член на ГЕРБ и е гласувал за партията на Бойко. Разпрата между тях обаче започна преди около година, когато Шамара и друг рапър, Серафим Мартинов-Сарафа, бяха привикани в прокуратурата заради тяхната песен "Бяло, зелено, червено." Съветът за електронни медии съзря поругаване на държавните символи и изпрати своето становище до прокуратурата, която започна разследване и на няколко пъти привика изпълнителите. В текста на същата песен обаче се съдържа и пасажът "Не вярвам в ГЕРБ, но силно вярвам в герба." Шамара тогава се оплака, че всъщност това е истинската причина да бъде привикан. Той дори обясни, че Борисов пряко е наредил той да бъде репресиран и обвини бившия премиер в налагане на цензура. В защита на рапъра веднага скочи и соцлидерът Сергей Станишев.

Скандалът стана и повод Шамара да нарече Борисов "единствения диктатор след Тодор Живков." Рапърът бе поканен от евродепутата Слави Бинев да говори в Европарламента срещу "репресивното управление на Борисов." Възможността ГЕРБ да се върне на власт, ако кабинетът "Орешарски" падне, е главният аргумент на рапъра в подкрепа на правителството. Михайлов подкрепя яростно тезата на управляващите, че народът е направил своя избор и разпускането на правителството няма да доведе до нищо. "Каквото и да е управлението в момента, не може да е по-зле от това на Бойко Борисов", обяснява Шамара. Наскоро Михайлов уточни, че симпатизира на БСП и лявата идея, защото е "младежка и води към промени." И подкрепи социалните мерки в плана "Орешарски".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай