„Шалом" търси подкрепа от света за бежанците у нас

„Шалом" търси подкрепа от света за бежанците у нас | StandartNews.com

Варна. "Търсим подкрепа от световните еврейски организации за оказване на помощ на бежанците в страната ни", каза във Варна председателят на „Шалом" Максим Бенвенисти. Темата е коментирана с председателя на Световния еврейски конгрес Роналд Лаудер при посещението му в София за празника Ханука в началото на месеца. "Помолихме го с посланика на Израел да използва влиянието си на световен обществен лидер, за да се оценят действията на България и да се осигури материална и друга помощ", посочи Бенвенисти.

Той припомни, че „Шалом" е сред първите организации, които помогнаха да осигурят медицински екипи за прегледи на децата в бежанските центрове в София. „Сирийските бежанци са едни нещастни хора, на които трябва да се помага. Самите евреи, преследвани хиляди години, не може да не изпитват съчувствие към гонените хора, това би било нечовешко", каза още Бенвенисти. Той похвали българските власти и специално вицепремиера Цветлин Йовчев, които си вършат добре работата за филтрацията на бежанците.

„Шалом" връчи на кмета на Варна Иван Портних и на цялата варненска общественост престижната награда „Шофар", която през март получиха още 9 града в страната по повод 70-годишнината от спасяването на евреите. Шофар е древен инструмент със звука на рога на пустинната коза, който съществува от 3000-3500 г. като символ на събуждане на съвестта на хората. Кметът получи лична златна значка с изображението му, а самата награда отива в Регионалния исторически музей в града. Изящната статуетка е изработена от естествени материали, донесени от светите места в Израел. Специален подарък беше и деветосвещникът, който се пали на празника Ханука в началото на декември всяка година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай