Сензационна находка! Гробница на 5000 години

В шотландския архипeлаг Оркни

Сензационна находка! Гробница на 5000 години | StandartNews.com

Археолози твърдят, че са открили руините на „невероятно рядка“ гробница на 5000 години в шотландския архипeлаг Оркни, съобщава Би Би Си.

Неолитният обект в общината Холм в източната част на остров Мейнланд, е бил до голяма степен разрушен от викториански иманяри преди 127 години.

Експерти от Националния музей на Шотландия (NMS) и Университета в Кардиф преоткриват гробницата след търсене на точното ѝ местоположение.

Въпреки нанесените щети учените са открили 14 скелета на мъже, жени и деца. Археолозите обясниха, че телата са били грижливо подредени, а ДНК и изотопният анализ ще покажат дали те са роднини и откъде произхождат. Открити са и отделни парчета човешки кости.

Местни доброволци, работещи с Университета на Централен Ланкашър, откриха и други находки, включително керамика, каменни инструменти и игличка, издялана от кост.

Триседмичните разкопки, ръководени от д-р Хюго Андерсън-Уаймарк от NMS и професор Вики Къмингс от Кардиф, са разкрили следи от голям каменен конус с диаметър 15 м, в който има коридор с дължина 7 м. Археолозите смятат, че в центъра на конуса е имало каменна погребална камера, която е била заобиколена от шест по-малки камери. Смята се, че това е вид гробница, регистриран на още 12 места в Оркни - острови, известни с неолитната археология - и се смята за „връх“ на неолитното инженерство в Шотландия.

Голяма част от обекта в общината Холм е бил разграбен от иманяри, без да се записва намереното от тях. Камъни са били вадени и за построяването на ферма.

Д-р Андерсън-Уаймарк каза: „Тази находка е изключително вълнуваща. Архипелагът Оркни е изключително богат на археология, но никога не сме очаквали да намерим гробница с такива размери при толкова малки разкопки. Невероятно е да си помислим, че този впечатляващ някога паметник е бил почти безследно изчезнал, но за щастие са оцелели достатъчно каменни елементи, за да можем да разберем размера, формата и конструкцията на тази гробница“.

Д-р Андерсън-Уаймарк смята, че преди 5000 години гробницата е била забележителна част от пейзажа и е възможно в Холм да бъдат открити и други находки, включително още скелети, пише БТА.

Професор Къмингс каза: „Запазването на толкова много човешки останки в една част от паметника е удивително, особено след като обектът е бил основно ограбен за строителен материал. Невероятно рядко се срещат такива гробни находки, дори в добре запазени камерни гробници, и тези останки ще позволят да се придобие нов поглед върху всички аспекти от живота на тези хора.“

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай