Семейна прокоба над трима от удавените

Семейна прокоба над трима от удавените  | StandartNews.com

Час преди Илия и синът му да паднат в реката, братовчедка загина в Кресненското дефиле

Празникът Трифон Зарезан се превърна в една от най-черните дати за жителите на село Илинденци. Селището е в шок от нелепата смърт на 46-годишния Илия Гайдов и 9-годишния му син Георги. Двамата се удавиха в буйната Злинска река. Час по-рано, към 15,40 ч, в катастрофа на входа на Кресненското дефиле откъм Симитли издъхна на място 37-годишната Димитрина Гайдова от Сандански, която е съпруга на втори братовчед на Илия. На ляв завой 28-годишният водач загубил контрол над автомобила "Ситроен Саксо". Колата се преобърнала няколко пъти през таван, при което жената е починала.

Трагедията с Илия и синът му пък се разиграла към 16,30 ч, на връщане от семейно тържество в местността Щавен. Там Гайдови имат 18 дка лозови масиви. След веселбата първо поела към вкъщи съпругата на Илия - Мариана, и баща му Георги. Половин час по-късно и той се разбързал. "Илия, върни се, ще си ходим заедно.

Не минавайте през реката

после ще преминем по моста и ще се приберем", това казал Валентин на своя приятел минути преди драмата. Но Илия явно не го послушал. Хванал малкия Георги за ръка и тръгнали да пресичат р. Злинска. Изведнъж компанията горе, на високото, ги изгубила от поглед. Досетили се какво е станало и веднага се спуснали, подали сигнал и в полицията. Най-вероятно бащата се е подхлъзнал или залитнал, а с него е паднало в ледената вода и момчето. "Веднага тръгнах към мястото с полицаите. Всеки, който чуеше за трагедията в селото, хукваше, за да помага. Реката не бе дълбока, на места най-много до 1 м, но буйна и бърза, влизах, за да намерим телата. Беше страшно, там бяха съпругата, бащата и братът на Илия, които също ги търсеха. Бяхме над 100 души!", сподели кметът на Илинденци Бойко Ибришимов. За съжаление, нямало как да спасят Илия и Георги. Трупът на бащата намерили бързо, на 100 м надолу по течението. Водите събули обувките му. На 300 м надолу към 18,00 ч открили и безжизненото тяло на 9-годишното момче, дрехите му били отнесени от реката. "Затова някога са

кръстили реката Злинска - от злина

То е дере, което се пълни с вода само от дъждове. Чувал съм, че през 50-те била толкова пълноводна, че минала през Струма, където се влива, и стигнала чак до село Каменица. Издавила стотици животни, но човешки жертви нямало", разказа селският управник.

Загиналият Илия бил кротък и трудолюбив човек, помагал на всеки. Работел на една от мраморните кариери край селището. Съпругата му Мариана е шивачка. Двамата се грижели с огромна любов за двете си деца - Георги и кака му. Трудели се здраво и на полето, тъй като лозето не ще молитва, а мотика. Децата също помагали. От гроздето си докарвали малко пари, пък и си правели домашни ракия и вино.

"Ще говорим със свещеници, за да прави селото ни курбан всяка година на 1 февруари. Че свидните ни жертви не са две, а три. И все са от фамилията Гайдови!", редят през сълзи местните. Заради трагедията днес е Ден на траур в община Струмяни.

Няма да се проведе и уникалния празник

на боговете на виното в първата събота на февруари. "Правим го вече 22 г., но тази година няма. Събраните средства за празника ще дадем на семействата на загиналите, за да ги подпомогнем в този най-труден момент", каза кметът на община Струмяни Емил Илиев. На 7 февруари Илинденци трябваше да посрещне под снежните върхове на Пирин древните божества на виното - тракийският Загрей, фригийският Сабазий, гръцкият Дионис, римският Бакхус и Свети Трифон, придружени от шумна свита. С тях винаги върви и мома Кераца, кръстена на прочутото бяла вино "Керацуда" от най-стария запазен сорт бяло грозде в България, което се отглежда единствено в района. Свитата на боговете е придружена от шумни вакханки, всички изпълняват ритуала "Розалии", съхранен отпреди 4000 г. Големият и висок пламък предвеща плодородна година за винарите. По традиция божествата коронясват "Цар на лозята" и зарязват лозовите масиви.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай