Павел баня празнува:курбан за здраве и Пирин фолк

Той е приготвен с дарена овца от кмета на курортната община Павел баня

Павел баня празнува:курбан за здраве и Пирин фолк | StandartNews.com

С курбан за здраве, приготвен с дарена овца от кмета на курортната община Павел баня Иса Бесоолу и осветен в село Виден започна започна празника на община Павел баня.
От 9.00 часа в храм “Рождество Богородично”  бе отслужена  Тържествена Света литургия.  След това  Литийно шествие пое пътя от  храма до пл. „Освобождение”.
Днес ще бъде обявен и носителя  на  Годишната награда на кмета на общината.
По-късно ще има навън и концерт- спектакъл с участието на звездите от „Пирин фолк”  Васко Лазаров и носителката на голямата награда за българска авторска музика Ива Давидова.
В село Виден живеят по постоянен адрес едва 57 човека. Пандемията обаче се отразила благотворно на Виден, броят на жителите му нараснал с 20, които имали жилища в Павел баня и Казанлък, но предпочели да се завърнат при родовия си корен

Миналата година в селото бе открита новата черква, чийто градеж се проточил точно 14 години, коментира изпълняващата функции и на кметски наместник заместник-кметица Йорданка Енева.

Тя припомня че първият храм на Виден е бил построен през далечните 1851-1854-а, но при направата на язовир Копринка бил нарочен за събаряне защото попадал в очертанията на чашата му.

Изоставената църква беше преосветена миналото лято от старозагорския митрополит Киприан часове преди да благослови новия божи дом.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай