Секирата Вини Джоунс

Секирата Вини Джоунс | StandartNews.com

Вини Джоунс ще е голямото име, което ще вдигне рейтинга и адреналина в риалитито "Къртицата". Най-известният грубиян във футбола и киното ще е по ТВ7 на 27 февруари, а предаването е едно от любимите му шоута заради високата степен на риск и забавление. Ето най-важните факти и цифри от биографията на мъжагата.

 

Винсънт Питър Джоунс e роден на 5 януари 1965 г. в Уотфорд, Англия.

 

Заради грубата си игра получава прякора Секирата.

 

Израства в имение, където баща му работи като пазач на дивеч.

 

Джоунс започва кариерата си като футболист в полупрофесионалния "Уийлдстоун" през 1984 г.

 

През 1986 г. Вини преминава в тима на "Уимбълдън". Още във втория си мач вкарва гол на "Манчестър Юнайтед".

 

"Уимбълдън" по това време е известен с прякора Лудата банда заради агресивното, лудо и мачовско поведение на играчите, които непрекъснато си погаждат номера не само един на друг, но и на треньора.

 

С първичния си и брутален стил през 1988-а с Вини в състава "Уимбълдън" печели ФА Къп срещу "Ливърпул".

 

През 1989 г. Джоунс е закупен от "Лийдс" за сумата от 650 000 лири. Той помага на отбора да спечели старата втора дивизия и по този начин да се изкачи в първа.

 

Последват по един сезон в "Шефилд Юнайтед" и "Челси", преди Джоунс отново да акостира в "Уимбълдън". През 1998-а става играещ треньор на "Куинс Парк Рейнджърс", но през 1999 г. зарязва футбола, за да се отдаде на киното.

 

Има 12 червени картона в кариерата си. Държи рекорда за най-бърз жълт картон - изкаран в ТРЕТАТА СЕКУНДА в мача.

 

Една интересна случка и съответната снимка обикалят целия свят през 1987-а: по време на мача между "Уимбълдън" и "Нюкасъл" Джоунс "разсейва" съперника си Пол Гаскойн, като го стиска за тестисите.

 

В мач срещу "Тотнъм" със зверско влизане прекратява кариерата на Гари Стивънс.

 

В приятелски мач, докато играе в "Лийдс", фаулира малко дете, а след срещата заявява, че се е опитал да играе за топката.

 

През 1992 г. на видеопазара излиза Soccer's Hard Men - своеобразен наръчник на младия грубиян, в който Джоунс презентира свои и чужди груби изпълнения и дава ценни съвети на подрастващите "секираджии".

 

Заради наръчника Вини е глобен с 20 000 лири, защото подронва имиджа на футбола.

 

Пробива в киното с ролята си в "Две димящи дула" (1998 г.). Още в най-ранните си записки за филма Гай Ричи си записва, че един от героите, Големия Крис, би трябвало да изглежда като Вини Джоунс. Така се достига до идеята да го помолят да приеме ролята.

 

Участва още в "Гаднярят", "Тя е пич", "Гепи", "Парола: Риба меч" и много други.

 

Още докато е активен на футболния терен, Вини Джоунс води телевизионни и радиопредавания и е колумнист във вестник "Сън".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай