Сеирджии снимали как бият до смърт Тодор (ОБЗОР)

Сеирджии снимали как бият до смърт Тодор (ОБЗОР) | StandartNews.com

Митинг на площада и подписка във фейсбук иска доживотни присъди за Поничките

Според прокуратурата жертвата е извадил бокс, обвиниха убийците за лека телесна повреда

Враца потъна в скръб и сълзи заради трагичната смърт на 18-годишния Тодор Йорданов. Той беше зверски пребит във вторник заради възникнал спор на улицата. В неговото училище "Васил Кънчов" днес бе обявен ден на траур. Националният флаг бе свален наполовина. Тодор пътувал към училището с приятелката си Грета. В същия момент братята Десислав и Иван Пламенови, известни като Поничките, пресичали по изтърканата пешеходна пътека. Притеснен, че може да ги удари, дванадесетокласникът натиснал клаксона и спрял. Последвала кратка словесна престрелка. Вбесените братя извадили младежа от колата, като единият държал ръцете на Тодор, докато другият го удрял с юмруци в главата. Впоследствие на побоя тийнейджърът издъхнал. Според аутопсията Тодор е починал, защото си е глътнал езика, предаде БНТ.

Окръжната прокуратура във Враца повдигна обвинения за причинена смърт по непредпазливост на братята Иван (32 г.) и Десислав (36 г.) Дамянови. Според обвинението смъртта на жертвата на Поничките е настъпила след "умишлено причинена лека телесна повреда" на момчето. Предвиденото в закона наказание в подобни случаи е до 5 години лишаване от свобода.

Новината за леките обвинения разгневи близките и приятелите на Тодор, които се бяха събрали на протест на площада между полицията и съда във Враца. Ивайло Йорданов, който е брат на починалото момче, разказа, че по думите на приятелката на Тодор, която била с него в колата, двамата братя са го били с метални боксове. По време на побоя Тодор си е глътнал на два пъти езика, но само един човек му се е притекъл на помощ от наблюдаващите отстрани, каза още братът на загиналото момче.

Той съобщи, че линейката е дошла след повече от 30 минути, въпреки че мястото на инцидента е само на 3 км от болницата.

Според прокуратурата обаче не двамата братя, а Тодор е нанасял удари с метален бокс.

"Нито знам Тодор да е имал бокс, нито съм му подарявал", контрира братът на убитото момче - Ивайло. Той разговарял с петима очевидци. Всички потвърдили, че единият от биячите е налагал ученика с бокс. "И това е продължило пет минути, никой не би издържал на такива удари", смята Ивайло. Той е категоричен, че брат му е убит умишлено. Въпреки че е тренирал дълго в местния клуб по таекуон-до "Кум Рьонг", Тодор е бил безсилен срещу такава агресия.

Братята Пламенови са от близкото село Девене, но имат автокъща във Враца. По-големият брат е криминално проявен, бил е арестуван преди време за шофиране след употреба на алкохол и за кражба. След побоя Десислав се опитал да избяга, но после отишъл в полицията с адвокат. Сега и двамата с Иван са в ареста. Прокуратурата продължава разпитите на свидетели, назначена е съдебно- медицинска експертиза, иззети са записите, направени от случайни граждани.
Най-шокиращото е, че над десет очевидци на побоя не са посмели да се намесят. Вместо това, някои от тях са правили снимки и видеозаписи на зверството.

Китка червени карамфили бяха оставени днес вместо тетрадките на чина, където е седял Тодор. Съучениците му от паралелката по мениджмънт в 12 А клас дойдоха на училище разплакани. На чина му седна разриданата Грета, която е била с него и е видяла как любимият и е умъртвен. Тодор е бил много възпитано момче и много добър ученик, тази година щял да бъде абитуриент. Още днес в училището са пристигнали психолози, които се опитали да успокоят учениците, разказа директорът Димитър Марков пред tribali.info Класният ръководител на Тодор Веселина Милчовска, която преподава английски език в школото, е била потресена. Тя и съучениците са категорични, че няма да правят бал без Тодор.

Приятелите на Тодор го описват като много весел човек, който обича спорта. Един от идолите му е бил Кубрат Пулев. Бил е голям фен на моторите. Дори преди месец е присъствал на мото шоуто в "Арена Армеец". Тодор е обичал да слуша музика. Любимите му банди са били рап групата СкандаУ, изпълнителят ALEX P и кралят на хауса Армин Ван Бюрен.
В интернет пък стартира петиция с призив двамата братя, пребили Тодор, да получат доживотна присъда. Само час след като бе създадена над 1300 души са се подписали под петицията. "Врачани, съграждани, ако и тези две мутри, убили детето посред бял ден, не получат доживотни присъди, трябва да сме най-големите "малки хорица", ако не се организираме на масови протести срещу мутренските своеволия и не блокираме целия град. Защото не го ли направим днес, утре ще пострада още някое дете" пишат авторите на петицията.

Във Фейсбук бе организиран и мълчалив протест, който събра стотици хора снощи на площада между полицията и съда във Враца. Сред протестиращите бе и семейството на Ники - момчето, което преди две години беше пребито до смърт от трима мъже.

Във Враца хората живеят в страх
Калин Каменов, кмет на Враца

- Г-н Каменов, убийство в центъра на Враца, пред очите на свидетели, които снимат случващото се. Какво е това?

- Тук много често проблемите се решават по подобен начин- с ръкопашен бой, с насилие, което е много притеснително и за мен самия. Враца, а и много други населени места у нас, живеят в страх. От бандити и най-вече от липсата на справедливост. Тези, които се чувстват безнаказани, сеят проблеми.

- Можело ли е да бъде предотвратен случаят?

- Това е един изключително неприятен случай, който е можело да бъде предотвратен, тъй като на улицата е имало доста свидетели. А те просто са снимали, гледали са сеир. Не могат да бъдат наказани, че са били безучастни, но трябва да се осъзнаят. Така повече не може. Утре ще пострада някой друг.

- Как си обяснявате тази агресия?

- Безнаказаността дава криле на хора с подобно арогантно поведение, които смятат, че всичко е позволено и каквото и да направят, впоследствие нищо няма да се случи. Смятам, че е крайно време правораздавателните органи да покажат, че подобни случаи няма да бъдат ненаказани. Трябва да има много по-твърдо отношение към всеки, който си позволи да наруши закона, с бърза адекватна и най-вече заслужена санкция. За да може хората да не се страхуват от извършителите, просто да покажат характер и да излезем от това блато на бензаказаността, в което сме в момента.

- За тази вечер има обявен мълчалив протест пред полицията във Враца. Ще се включите ли в него?

- Ако знам срещу кого протестираме, бих се включил и аз. Не знам срещу кого протестират- срещу апатията ли, срещу пасивността ли, срещу мудността на системата ли? От сега мога да кажа на тези млади хора, че никой не чува мълчаливи протести. Хората, срещу които протестирате и от които искате справедливост, не разбират от мълчаливи бдения, бъдете шумни!

- В интернет пък стартира петиция с призив братята, които са убили момчето, да получат доживотна присъда...

- Всички знаем, че това няма как да се случи и най-вероятно няма да се случи. Каквото и да е станало, дори и младежът да е провокирал по някакъв начин двамата братя, не може зрели хора да реагират по такъв начин. Давам ви един пример. Във всяко едно училище има деца с агресивно поведение. Така ли Учителите така ли трябва да реагират, да ги пребиват, да ги тормозят. Това все пак е въпрос на манталитет и възпитание.

Класът му посвети и стихотворение

"Тя имаше момче заседнало във сърцето й,
и сега виждам сълзите как се стичат върху лицето й.
Наш приятел се спомина,
искахме да го събудим,
но още същия ден почина.
Исках да го върна но съм просто човек,
не исках в последната ни среща той да е във ковчег.
Но това е съдбата, тя не казва кой ще вземе,
никой не искаше тя точно него да ни отнеме.
Тошко никога няма да те забравим,
пак ще се видим някога, но в друг свят,
но сега е време да напуснеш този ад.
Дано поне там си щастлив повече от тук,
усмихвай се на смъртта дори на пук.
Класната стая днес беше празна,
във нея липсваше един,
не искахме така със теб да се разделим.
Никой не искаше да става така".
Вечно твои ХII-ти А.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай