Сеч на горски шефове за чадър над бракониери

Сеч на горски шефове за чадър над бракониери | StandartNews.com

Петима директори и 17 служители уволнени, 300 с дисциплинарни наказания

Борислав Котузов освобождаван три пъти за година и половина

Масова сеч на шефове в горските стопанства бе извършена вчера. За чистката, каквато не е имало през последните 15 г., вестник "Стандарт" съобщи още вчера. Причината за уволненията са купища сигнали за нарушения, получени в края на годината. Част от тях са били пратени лично на земеделския министър Десислава Танева чрез Фейсбук страницата й. Министърът веднага е разпоредила проверка.

Шефове в горски стопанства се простиха с постовете си заради системни нарушения. Освободени от длъжност са петима директори към Югозападно държавно предприятие /ЮЗДП/ и още 17 служители, сред които началник отдели, лесничеи и надзиратели, съобщиха от Министерството на земеделието и храните /МЗХ/. Над 300 горски служители са с наложено дисциплинарно наказание, в това число и предупреждение за уволнение.

Уволнените директори са инж. Георги Христосков от Държавно горско стопанство /ДГС/ София, инж. Иван Иванов - ДГС Етрополе, инж. Атанас Диманков - ДГС Дупница, инж. Борислав Котузов -ДГС - Симитли, и инж. Бисер Дачев - Държавно ловно стопанство Осогово. Причините са липса на контрол и допускане на бракониерска сеч, унищожила хиляди декари гори.

Най-много скандали има около шефа на ДГС-Симитли, Борислав Котузов, научи "Стандарт". Само за година и половина той е уволняван три пъти от заемания пост. На 15 юли 2014 г. е отстранен за драстични нарушения от Светозар Михайлов, тогавашният директор на Югозападното държавно предприятие /ЮЗДП/, което отговаря за тази територия от природния парк. По това време Котузов спрял да идва на работа, не вдигал телефона си. Изгорял и с една брутна заплата след проверка в ДГС - Симитли, стартирала от 50 кубика незаконна дървесина в с. Крупник. По-късно обаче изненадващо бе възстановен на поста. В края на август м. г. директорът на ЮЗДП Дамян Дамянов прекрати договора му след извършена проверка в стопанството от страна на земеделското министерство, проведена след писмен сигнал за многобройни нарушения. Седмица по-късно идва второто възстановяване на поста. То е направено, за да може да се извърши комплексна инспекция на работата на горското стопанство в периода 7-12 септември 2015 г. Отново са констатирани множество нарушения - пропуски в дисциплината на горските служители, в работата и контрола на техния ръководител, в ползването на дървесина. Доказано е, че Котузов не е упражнил достатъчен контрол върху дейността на фирмите, които секат в района. Изграждани са временни пътища за извозване на дървета, които не са залегнали в плана на ЮЗДП. Открити са непочистени сечища след работата на фирмите. Нарушаван е процесът на ползване на дървесина. Сечени са дървета без контролна горска марка. Други 191 дървета са отрязани в различни подотдели без позволително и контролна горска марка, разкриха от ЮЗДП. Поредна проверка, извършена в ДГС - Симитли на 20 ноември, е по нова жалба. Установено е, че е допуснато нарушение при транспортирането на добита дървесина. Горски служители са издавали превозни билети на камиони, които нямат разрешително за достъп до държавните горски територии. Котузов не е осъществил необходимия контрол нито върху дейността на фирмите, нито върху работата на своите подчинени. Няма как да търпим такъв човек в системата на горите, категорични са горски шефове в ЮЗДП.

Скандал с унищожението на над 20 дка млади фиданки край хижа "Алеко" пък взе главата на шефа на горското стопанство в София Георги Христосков, съобщиха от ЮЗДП. Дърветата са били изкоренени при разоряване с тежки машини на терена. Пораженията в гората бяха установени от природозащитници в началото на ноември м. г. По случая бе образувана прокурорска проверка. Малко след това от МЗХ обявиха, че контролът в горското стопанство е бил недостатъчен и са наложени административни наказания на виновните. Освободен бе началникът на горскотехническия участък за района на Витоша, а горският надзирател за същия район е бил преместен. Директорът Христосков бе глобен с една месечна работна заплата.

Шефът на ДСГ Етрополе Иван Иванов пък се разделя с поста си заради допусната сеч на манастирска гора. При проверка на 29 декември 2015 г. бил хванат незаконен превоз на дървета. Установено е, че става въпрос за 876 бука, отрязани от насажденията на манастира "Света Троица". За превозването им било използвано законно разрешително, но издадено за съседен район на добив на дървесина.

Мотивите за отстраняването на дупнишкия директор Атанас Диманков са несправяне с работата. През последните 3-4 месеца проверки на територията на стопанството са установили поредица от нарушения на Закона за горите, които се повтарят. Това показва, че Диманков не е упражнявал достатъчно контрол над служителите и не е взел мерки за прекратяване на нередностите, коментира директорът на ЮЗДП Дамян Дамянов. Сред най-сериозните нарушения е незаконна сеч на 59 дървета бял бор и ела от неразрешен терен, а други 11 дървета без контролни марки са били изнесени от съседен район, където е имало позволение за добив на дървесина. При една от проверките се установява, че лесничей попълва неправилно документи при издаване на превозен билет за доставка на дърва за огрев и се стига до наказание на горския. Санкция има и на горски стражар за допуснати нарушения в поверения му охранителен участък. След този случай на директора на ДГС-Дупница е разпоредено да предприeме мерки за недопускане на нарушения при експедиция на дървесина, а при необходимост - в районите с висока концентрация на нарушения да организира дежурства по график. Бракониерската сеч обаче продължава. Вместо да предприеме по-строги мерки на контрол, Атанас Диманков обяснява сигналите с амбициите на бившия директор на горското Кирил Цегриловски, който е изхвърлен заради далавери преди около 4 години.

Констатирани лични интереси и амбиции в управлението на ДЛГ "Осогово" са причината за уволнението на шефа му Бисер Дачев, обясни директорът на ЮЗДП Дамян Дмянов. Дачев е начело на ловното стопанство от началото на февруари 2013 г. Месец преди да постъпи като шеф на ДЛС "Осогово" той е освободен от поста изпълнителен директор на Държавната агенция по горите. Причината е разразилият се скандал с продажбата на 29 дка дюни в местността Кокала в Несебър. Теренът е изваден от горския фонд още през 2007 г. и при продажбата му вече не е горска територия, а държавни имоти и дворни места. Цялата процедура по приемането и проверката на документите с искането за продажба на земята се движи от Агенцията по горите. Според тогавашния земеделски министър Мирослав Найденов, Дачев е можел по всяко време да предупреди за нередности, защото е получавал сигнали за променения статут на земята. Бил сигнализиран от горската стража и при започването на строежа, но не е предприел никакви действия и не ги е предал на по-високо ниво.

Ще даваме власт на кадри с висок морал

Десислава Танева, министър на земеделието и храните

Важното е добрите кадри, кадрите с почтен морал, кадрите, които работят в обществен интерес, да се обучават и да им се възлага управлението. През цялата 2015 г. наказаните служители, включително освободени, са над 300 човека. Това е част от една много трудна битка за управлението на системата в полза на обществения интерес. Ние сме непоколебими в политическата воля за това. В момента, в който наистина има съответни доказателства за работа в частни интереси, в частни ползи, този човек няма как да продължи да управлява. В тази битка и медиите приемаме за наш партньор, защото много и от техните разследвания са ни помогнали за вземането на решения. Изпращаме 2015 г. с изключителни показатели за системата. Нито един стопански показател няма, който е по-лош от предходната или по-преходната година.

Пред тв Блумбърг

Седят си в кабинетите, без да ги е грижа

Инж. Дамян Дамянов, шеф на ЮЗДП-Благоевград

Не е лесно да се уволнява, но ще сме безкомпромисни с всяка проявена безотговорност и мърлявщина. Не искам да говоря за корупция, това е работа на други органи. За случаите в Дупница, Етрополе и Симитли сме уведомили прокуратурата. Става дума за липса на контрол по опазването на горските територии, тотално занижена дейност върху това какво правят фирмите в държавните гори. При нашите проверки сме констатирали на места несъвестни служители, неадекватни действия от тях, нередовна дейност - издаване на превозни билети за дървесина, която е добита нерегламентирано, например от друг подотдел, а не от този, който трябва. Все едно тези служители не са били на работните си места. Ръководителите на въпросните горски стопанства, които са уволнени, пък въобще не следели дейността и на подчинените си, и на фирмите, които добиват дървесина. В Дупница може да се говори за зависимости между наши служители и фирми, които добиват дървесина. Директорите пък си седят в кабинетите, а не са в гората, където е мястото им. В този порочен кръг на липса на какъвто и да е контрол се изтървава целият процес на дърводобив. Това пък води до тежки нарушения, които се натрупват едно след друго.

Искаме да се знае кой носи отговорност

Александър Дунчев
WWF

Считаме за редно да бъде потърсена отговорност на директорите на горски стопанства за нарушенията. Но същевременно продължаваме да сме несигурни поради липсата на публичност и информация дали всъщност се уволняват директори с изключително сериозни нарушения, или се уволняват директори на стопанства и горски структури, които е възможно да са пречили на интересите на т. нар. наши фирми. Има липса на прозрачност относно това какво точно се е случило, кои директори и по какви причини се уволняват. Факт е обаче, че все още не е отстранен директорът на ПП "Витоша" за случая на Алеко. Нарушенията там са видени първо от директора на ПП "Витоша", който е скрил тази информация и не е информирал прокуратурата, а вместо него е уволнен директор на горското стопанство, който все пак е предприел някакви мерки. Тази реакция доказва, че е трябвало да бъдат предприети нашите предложения за промени в Закона за горите, с които да се изчисти въпросът за това каква отговорност носят горските служители за нарушенията в горите и да бъдат предприети мерки, които да повишат възможността за независимост и контрол на Изпълнителната агенция по горите (ИАГ).

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай