Съученички припадат край ковчега на Симона (ОБЗОР)

Съученички припадат край ковчега на Симона (ОБЗОР) | StandartNews.com

Убиецът й застава пред съда утре, Сливен излиза на протест

Стотици жители на Сливен изпратиха 15-годишната Симона в бял ковчег. Малко след 13 ч в днес тялото на момичето бе изнесено от блок 19 в ж.к. "Сини камъни". Няколко автобуса и много леки коли придружиха автомобила с ковчега до новите сливенски гробища, където бе извършен специален ритуал. Съболезнователен адрес изпрати новоизбраният кмет на града Стефан Радев. Съученички на Симона бяха пред припадък, излизайки от прощаването със своята приятелка. На помощ се притекоха техните родители и лично директорката на икономическата гимназия Лиляна Тодорова. Тя успокояваше децата. Веднага след като се раздели с тях, Тодорова се обади в школото и се разпореди психолозите, които са там, да поемат съученичките на Симона на връщане от погребението. Децата имат нужда от специални грижи, категорични бяха учителите, дошли на прощаване с девойката. Малко след 12,30 ч няколко десетки ученици и учители от икономическата гимназия буквално се изсипаха пред вход "Д" на блока. Всички носеха червени карамфили. За нас това е голяма загуба, бяха категорични учителите на Симона. "Стандарт" научи, че от поделението в ямболското село Кабиле, където служи бащата на убитото момиче, са освободили част от неговите колеги и са осигурили автобус за поклонението в Сливен. Самият баща, който се казва Иван, беше цивилен и ридаеше през цялото време. Не по-малко разстроена бе и майката на Симона Валя, която някога е живяла в същия апартамент, където днес бе прощаването. Всички участници в траурната церемония се поклониха пред ковчега на момичето.

Още рано сутринта пък повече от 15 психолози от Сливен и София започнаха работа персонално с учениците от гимназията по икономика. "Целта е да се намерят деца, които изживяват по-остро случилото се и да им се помогне максимално", обясни директорката на училището. Занятията в понеделник бяха отменени. В същото време присъствието на учениците бе задължително. "Няма да стане само с една беседа, предстои още много работа", споделиха психолози, участвали в първите срещи с децата. Според тях някои от деветокласниците трябва да имат по-продължителни срещи с терапевт, за да се избегне бъдещо проявление на настоящия стрес. Понякога травмата на психиката, получена от подобна случка, се проявява след години, споделиха експертите.

"Бях много близка със Симона и тя ми вярваше", призна пред bTV наръганата от Димитър психоложка на професионалната гимназия по икономика в Сливен Стефка Султанова. И заяви, че не се чувства герой. Султанова има 18-годишен стаж в училището. Жената претърпя тежка операция и животът й вече е вън от опасност.

Междувременно от окръжния съд в Сливен съобщиха, че мярката за неотклонение на убиеца Димитър Иванов ще бъде гледана във вторник. "Наблюдаващият прокурор заяви, че ще внесе искането за постоянна мярка за неотклонение - задържане под стража, във вторник. Тогава и съдът ще се произнесе, каза Мартин Данчев, който е окръжен съдия и говорител на окръжния съд. В момента убиецът Димитър е на последния етаж на сградата на МВР-Сливен, където се намира следственият арест. Той е задържан за 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор. Междувременно в социалните мрежи се организира шествие протест. Неговото начало бе обявено за 18 ч в понеделник. Очаква се протест да има и в гимназията по икономика, като в него да се включат както ученици от различни сливенски училища, така и младежи, които са наскоро завършили.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай