САЩ потвърдиха за либийските обучения в България

САЩ потвърдиха за либийските обучения в България | StandartNews.com

Вашингтон. САЩ потвърдиха, че планират обучението на 5000 до 7000 полицаи от либийските сили за сигурност. Както преди време „Стандарт" писа, либийците ще се обучават в Ново село.

Шефът на Командването за специални операции адмирал Уилям МакРейвън потвърди новината по време на военен форум в Калифорния, но не пожела да даде подробности, тъй като преговорите още текат.

Агенция Ройтерс обаче цитира високопоставен военен представител, пожелал да остане анонимен, който е потвърдил, че американците планират обученията на малки групи либийци на ротационен принцип в България. Все още обаче предстоят да бъдат изчистени редица детайли, преди тренировките да могат да започнат.

"Достатъчно е да кажа, че условно ще има опит да постигнем обучението на около 5 до 7 хиляди техни конвенционални сили. И допълнително ще се опитаме да постигнем обучението на техни антитерористични сили", каза МакРейвън.

Той обаче посочва, че съществува известен риск част от хората, които ще се обучават, да не са с „чисти досиета". Те ще минават проверки, но често в страната правителството наема членове на милицията и бивши бунтовници за охрана на министрите и правителствените сгради, посочва Ройтерс.

САЩ допускат този риск, защото „в края на краищата това е единственото възможно решение, така че да ги научим сами да се справят с проблемите си", коментира още МакРейвън.

"Стандарт" научи, че идването на либийците ще бъде първото военно обучение на база "Ново село" през 2014 година. В момента на базата не се извършват тренировки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай